"Šešelj je shvatio da će u istoriju kao ratni zločinac"

Predsednik NVO HDF iz Subotice Zvonimir Perušić kaže da su incidenti Vojislava Šešelja pokušaj da se fokus skloni sa činjenice da je osuđen kao ratni zločinac.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Koca Sulejmanović
Foto: EPA / Koca Sulejmanović

On je istakao i da njegovi postupci mogu naštetiti "malom čoveku i običnim građanima".

Perušić je za Betu ocenio da je Šešelj nakon pravosnažne presude u Hagu shvatio da će "u istoriju ući kao ratni zločinac, a ne kao junak kako se nadao".

"Incidenti neće puno promeniti, jer je Šešeljev uticaj oslabio, ali ono što je najveći problem je što štetu mogu da imaju mali, obični ljudi, u malim sredinama, pre svega u Vojvodini i u sremskim i podunavskim predelima, gde ne možete biti u potpunosti sigurni da neko iz tog razularenog SRS čopora neće uzeti stvari u svoje ruke i propustiti kroz šake nekog pripadnika manjina, u ovom slučaju iz hrvatske zajednice", upozorio je Perušić.

Prema njegovim rečima, međunacionalni incidenti "hrane jedni druge", pa ne bi bilo iznenađujuće da se tako nešto može posle dogoditi i u srpskim selima u Hrvatskoj, jer su male sredine lišene javnosti i u njima je najteže odbraniti se od ovakvih provokacija.

On je rekao i da je sada najvažnije kako će reagovati državni organi Srbije, odnosno da li će oni uspeti da drže pod kontrolom kako je rekao, situaciju sa radikalima.

Po njegovom mišljenju, prvi veliki ispit za to biće miting koji će SRS održati u Hrtkovcima 6. maja, na dan kada je na skupu te stranke 1992. godine Šešelj pozvao na progon Hrvata iz tog vojvođanskog mesta i zbog čega je u Hagu osuđen na deset godina zatvora.

Dodao je da je osim reakcije države Srbije, bitno i kako će reagovati predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji.

"Mislim da bi bilo od koristi kada bismo od njih mogli da čujemo umirujuće i trezvene tonove, da ne nasedaju na provokacije i da ne daju incidentima veći značaj nego što zaslužuju", ocenio je Perušić.

strana 1 od 145 idi na stranu