Amfilohije za Nedeljnik o vezi s političarima, Kosovu, SPC

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za Nedeljnik govori o svim svojim vezama sa političarima, kalendaru, izboru za patrijarha, Kosovu...

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 19.04.2018.

08:00

Amfilohije za Nedeljnik o vezi s političarima, Kosovu, SPC

"Zapanjen sam. Žao mi je zbog njih, iskreno rečeno. Pre svega, ja nisam ni Vučića ni njih ničime povredio. Izrazio sam brigu, da se brinem, recimo, zbog ove politike koja se vodi od Briselskog sporazuma koji su potpisali 2013. godine, da će se odreći Kosova i Metohije. To nije napad ni na koga", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za novi broj Nedeljnika, na pitanje kako je doživeo medijske napade ministara iz vlasti pre nekoliko meseci.

"Ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo kada smo držali opelo Vladi, gde je na čelu bio Ivica Dačić i Skupštini Srbije. Dačić kaže: Ja sam sad vaskrsao. Daj Bože, on je rođen u Prizrenu, vidim da ipak ima zdravije osećanje. Daj Bože da ono i preovlada. Čak je skoro rekao da će tražiti da se poništi Briselski sporazum. Ja se molim Gospodu, da Bog urazumi i Vučića i da ponište taj sporazum", rekao je mitropolit Amfilohije.

Jedan od najuticajnijih episkopa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, napunio je u januaru 80 godina.

Nekoliko meseci smo se dogovarali o intervjuu u kom bi govorio o svojim životnim iskustvima. Otkako je upisao bogoslovsku školu, do današnjih dana. Pričao nam je i o svim svojim vezama sa političarima - a to je, ispostaviće se, nezaobilazna tema kada se sagledava njegov život - još od kad mu je komunistički prvak Crne Gore Blažo Jovanović skinuo slamnati šešir kao mladiću, pa do poslednjih medijskih napada od srpskih ministara koji su reagovali na njegovu izjavu kako bi predsednik Vučić mogao da se odrekne Kosova.

Mitropolit Amfilohije u intervjuu za Nedeljnik govorio je prvi put i o ulasku u SPC, sukobima s komunistima, raskolu, Justinu Popoviću koji ga je sprečio da život provede na Svetoj Gori, Miloševiću, Milu Đukanoviću, opelu za Đinđića, Artemiju, kalendaru, izboru za patrijarha, Kosovu...

Govorio je i o nedavno najavljenim promenama u Ustavu SPC, kao i o promeni izbora za patrijarha. Na pitanje da li je "apostolski žreb" odužio svoje, on kaže:

"To je bila reakcija na nasilje Komunističke partije i prinudu koju su imali za vreme izbora patrijarha Vikentija i patrijarha Germana. Drugo je što, ipak, oni nisu, što se kaže, igrali uz njihove diple. Ali je to bio povod da ne može vlast da utiče. Videćemo. A možda ne bi bilo loše ni da ostane, pošto vlast uvek hoće da se petlja (smeh).

Ova dva izbora žrebom su odlična. Drugi put sam i ja bio kandidat i Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žreb", rekao je on.

Na pitanje zašto ne bi želeo da bude patrijar, rekao je:

"Zato što je ovo moja mera. S druge strane, iskreno rečeno, zbog crkve u Crnoj Gori. Osećam da je to moje zvanje i prozvanje, od 1953. godine sam tu..."

U novom broju Nedeljnika čitajte još:

- Specijal o Siriji: Partija šaha na Bliskom istoku

- Velika navijačka ispovest: Sima Zulu, legenda Zvezdinog "Severa"

- Slučaj ekskurzije u Amsterdamu: Crveni fenjeri i lažni moralisti

- Intervju: Nela Kuburović, ministarka pravde

- Razgovor sa Ognjenom Raspopovićem, legendom srpskog obrazovanja i utemeljivačem Matematičke gimnazije

- Za Nedeljnik piše Srđa Popović, novi rektor Univerziteta Sent Endrjuz u Škotskoj

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Smrt u Siriji

- Kolumna Aleksandra Apostolovskog: Kako sam preživeo Treći svetski rat

- Lazar Džamić za Nedeljnik o Facebooku i privatnosti

- Mihailo Medenica: Dragoslav Kosmajac i Dragoljub Komarac

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Intervju: Marko Vidojković o velikom uspehu romana "E baš vam hvala", o regionu, bivšoj Jugoslaviji, jugonostalgiji...

- Intervju: Iva Ikon, srpska pevačica gospela

- Ekskluzivna kolumna pisca Fredrika Bakmana

- Kolumna pisca Nikole Malovića

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: