"Poklon Vlade - pravo na korišćenje Bajrakli džamije"

Beograd -- Reis Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kaže da je Vlada Srbije vratila Islamskoj zajednici formalno pravo na korišćenje Bajrakli džamije u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Nasufović je, na svečanosti povodom 150 godina postojanja Islamske zajednice Srbije, rekao da je u pitanju poklon vlade povodom njihovog značajnog jubileja.

Vlasništvo nad Bajrakli džamijom ima vlada, a pravo na korišćenje imao je Grad Beograd. Bajrakli džamija pod zaštitom je države kao spomenik kuture i kulturno dobro od velikog značaja.

Nasufović je istakao da je jedna reč obeležila postojanje IZS i celokupno njeno delovanje - dijalog.

"Za ovih 150 godina mi smo radili, stasavali, opstali zajedno i večeras smo zajedno, jer drugačije niti znamo, niti možemo", rekao je Nasufović na proslavi u Domu Narodne skupštine Srbije, gde je otvorena izložba "Saputnici kaldrmom".

Podsetio je da je IZS nastala zakonom u Kneževini Srbiji koja je na taj način pokazala svoju iskrenu demokratičnost.

"Srbija je prva država u Evropi koja je usvojila zakon o drugom i drugačijem, o čemu pojedine zemlje Evropske unije i sada mogu samo da sanjaju", ocenio je Nasufović.

Direktor uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević rekao je da će vlada učiniti veće napore da unapredi odnose sa svim verskim zajednicama.

"Želja nam je da svi narodi, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, žive u miru i ljubavi i da ostvaruju dobre odnose", rekao je Radojević.

Prijemu su prisustvovali predstavnici drugih verskih zajednica: episkop bački Irinej, rabin Isak Asijel i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Na prijem su došli ministri Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Rasim Ljajić, poslanici među kojima je bio i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, diplomate, kao i princ Aleksandar i Katarina Karađorđević.

Svečanost je počela intoniranjem himne "Bože pravde" i čitanjem delova iz Kurana.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu