Mogerini o Šešelju: Bila sam u Skupštini, slično je bilo

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da osuđuje svaki akt i čin koji su protiv institucije kao što je Narodna skupština.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

19:27

Mogerini o Šešelju: Bila sam u Skupštini, slično je bilo
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Mogerinijeva je to izjavila na konferenciji za medije sa predsednikom Vučićem, na pitanje kako komentariše postupak lidera SRS Vojislava Šešelja.

“Prošle godine sam posetila srpski parlament… Imala sam slična iskustva. To je ceo moj komentar”, navela je Mogerinijeva.

Mogerinijeva tu misli na njenu posetu Skupštini Srbije početkom marta 2017. godine, kada se na posebnoj sednici obratila poslanicima i javnosti, dok su poslanici Srpske radikalne stranke sve vreme vikali "Ua" i "Srbija, Rusija, ne treba nam Unija".

Kako kaže, osuđuje svaki akt i čin protiv demokratske institucije kao što je Narodna Skupština, kao i da su to “epizode koje Srbiji ne služe na dobro”.

Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost je takođe istakla da se dijalog i saradnja u regionu moraju održati, što je, kako kaže, “suština projekta EU”.

Srpska radikalna stranka saopštila je u sredu da je Šešelj u Skupštini Srbije psovao hrvatsku delegaciju i gazio hrvatsku zastavu.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg", navode radikali.

Hrvatska delegacija, na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, zbog toga je prekinula zvaničnu posetu Beogradu i vratila se u Zagreb.

Podsećamo, lider radikala osuđen je prošle nedelje pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjenih nad Hrvatima u selu Hrtkovci. Lider SRS Vojislav Šešelj, posle incidenta sa zastavom, obratio se novinarima i rekao da će i dalje "pljuvati, gaziti i paliti zastavu hrvatske ustaške države".

Međutim, glavna tema pres-konferencije bila je da li se to zaista i dogodilo, jer niko od novinara to nije video.

"E, ovo je prava zavera. Ja hoću novi sudski postupak, a vi kažete - nije se desilo. Ne znam šta da vam dogovorim. Zašto bih izmislio? Da li mi baš svi novinari ne veruju? Ima li neko da veruje?", pitao je Šešelj.

Pošto novinari nisu odgovorili, Šešelj je zaključio:

"Niko? E, ovo je je prava novinarska zavera danas. Moraćemo ponovo", rekao je Šešelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: