Bizarno saopštenje: Šešelj gazio zastavu, psovao Hrvate

Srpska radikalna stranka saopštila je da je lider SRS Vojislav Šešelj ispred Skupštine Srbije "izgazio hrvatsku zastavu" i psovao delegaciju Sabora Hrvatske.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 18.04.2018.

14:12

Bizarno saopštenje: Šešelj gazio zastavu, psovao Hrvate
Foto: EPA / Koèa Sulejmanoviæ

U saopštenju se navodi da je Šešelj oko 12.00 ušao u zgradu Skupštine Srbije i da je sa njim bio narodni poslanik SRS-a Filip Stojanović.

"Kada je na ulazu u Skupštinu ugledao hrvatsku zastavu, pritrčao je, oborio steg na beton, pokušao da iscepa zastavu, a onda su je on i Filip Stojanović gazili nogama. Pet članova obezbeđenja nisu bili u stanju da im otmu zastavu i steg", piše u saopštenju.

Dodaje se da su Šešelj i Stojanović potom ušli u skupštinsko predvorje, gde se nalazila delegacija Sabora, kojoj je Vojislav Šešelj uputio niz psovki.

Osim toga, Vjerica Radeta iz SRS navela je na Tviteru da će radikali 6. maja u 11 časova Srpska radikalna stranka održati veliki narodni miting u centru Hrtkovaca na kojem će govoriti i Šešelj.

Hrvatska delegacija na čelu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem zbog Šešeljevog postupka prekinula je zvaničnu posetu Srbiji. Podsećamo, lider radikala osuđen je prošle nedelje pred Haškim tribunalom na 10 godina zatvora za zločine protiv čovečnosti počinjenih upravo u selu Hrtkovci.

Zbog svega toga Šešelj se poslednjih dana često nalazi u žiži javnosti, a naročito nakon što je poslanica DS Aleksandra Jerkov u Skupštini Srbije tražila da on ostane bez poslaničkog mandata zbog presude za ratne zločine.

U danu za postavljanje pitanja izvršnoj vlasti u parlamentu, Jerkovljeva je rekla da se u članu 88 Zakona o izboru narodnih poslanika navodi da poslaniku prestaje mandat ukoliko je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci.

"Ratni zločinac Vojislav Šešelj je prošle srede osuđen na kaznu zatvoru u trajanju od 10 godina, tom čoveku po zakonu nije mesto u skupštini. Sramota je da osuđeni ratni zločinac predstavlja građane Srbije", rekla je Aleksandra Jerkov.

Navodeći da je Šešelj rekao da će "razbiti nos" svakom ko ga nazove "ratnim zločincem", Jerkovljeva je kazala da ga DS tako zove i pozvala ga, ako krene da razbija noseve, da počne od nje.

Osim toga, Jerkovljeva je potom na Tviteru objavila fotografiju poruke "kurvo ustaška" koja ju je sačekala u skupštinskoj sali, nakon što su je, kako kaže, "okružile horde radikala.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je potom da radikali neće da tuku Aleksandru Jerkov, ali da će do kraja života da je "nazivaju pogrdno".

Danas se o tome oglasila i predsednica Skupštine Maja Gojković koja je izjavila da ne podržava ni verbalno ni fizičko nasilje, ali da "ne može da komentariše stvari koje nije videla, jer nije bila u skupštinskoj sali".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: