Ipak nije bilo raketa - lažna uzbuna upalila Asadov PVO

Sirijska vojska ipak nije odgovorila na vazdušni napad iznad Homsa, već su PVO sistemi aktivirani zbog lažne uzbune, pišu ruski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

10:50

Ipak nije bilo raketa - lažna uzbuna upalila Asadov PVO
Foto: Tanjug/AP

Sirijski državni mediji povukli su danas vest o presretanju raketa u Homsu, centralnom delu zemlje, navodeći da je u pitanju "lažna uzbuna" o kršenju vazdušnog prostora.

"U pitanju je lažna uzbuna o kršenju vazdušnog prostora tokom prethodne noći i zbog toga su se uključile sirenje protivvazdušne odbrane", navela je sirijska novinska agencija Sana pozivajući se na vojne izvore.

"Nije bilo napada na Siriju spolja", dodala je agencija koja je prva jutros prenela vest da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela rakete iznad provincije Homs.

Ubrzo je i Pentagon saopštio da u toj oblasti nije bilo nikakve vojne aktivnosti SAD.

Izveštaji o novim vazdušnim napadima stižu u danima nakon nove eskalacije situacije oko Sirije i vazdušnih napada SAD i saveznika, koje su oštro osudili Rusija i Sirija.

Zapadne zemlje su napale mete u Siriji posle nepotvrđenih optužbi da su snage predsednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

Stručnjaci međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koji su u subotu pokrenuli istragu o mogućoj upotrebi takvog oružja u Siriji, saopštili su da će posetiti Dumu za nastavak istrage.

Rusija, koja se obavezala da osigura bezbednost te misije u Dumi, saopštila je da je došlo do kašnjenja odlaska na teren iz bezbednosnih razloga jer je na putevima bila mina koja je uklonjena.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija ne želi da ugrozi rad misije OPCW kako su britanske vlasti to ranije navele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: