"Kosovo treba da dobije status kandidata za članstvo u EU"

Kosovo treba da dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2018.

21:47

Foto: GettyImages

Tači je istakao da posvećenost Kosova reformama, regionalnoj saradnji, dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom s jedne, te potvrda evropskih institucija da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju budućnost u EU s druge strane, trebaju da se krunišu važnim korakom u evropskim integracijama Kosova, odnosno da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo.

"Kosovo ima potrebu da ima jasan evropski put i da se ravnopravno tretira u odnosu na ostale zemlje regije. Bez obzira koliko to može biti komplikovano za EU, u nedostatku jasne perspektive, sve drugo može da donese komplikacije i posledice ne samo za Kosovu, već i ceo region", dodao je on.

Predsednik Kosova je pozvao insititucije dabez gubljenja vremena treba da uzmu u obzir sadržaj i nalaze Izveštaja o progresu, kako bi se bavili problemima i izazovima koji su predstavjeni.

“Pozdravljam činjenicu da je izveštaj imao pozitivan pristup procesu kriterijuma za liberalizaciju viza. Zato smatram hitnim pitanjem da se ovaj proces od strane EU što okonča, jer su građani Kosova umorni od mnogobrojnih izveštaja“, rekao je predsednik Kosova.

Šefica kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova, predstavljajući Izveštaj o napretku Evropske komisije o Kosovu, istakla je da je postignut mali napredak u nekim oblastima, ali da nije bilo napretka u oblastima obrazovanja, životne sredine i klimatskih promena.

Ona je istakla da je EK uznemirena nastavkom politizacije javne admnistracije, nedostatkom napretka u pitanjima očuvanja životne sredine, obrazovanja, povećanja zaposlenosti i proširene korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: