"Izrael neće dozvoliti da Rusija nametne ograničenja"

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da Izrael neće dozvoliti da Rusija nametne ograničenja na izraelske aktivnosti u Siriji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

21:22

Foto: Thinkstock

On je odbio da potvrdi da je Izrael odgovoran za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu prošle nedelje, iako je neimenovani visoki izraelski vojni izvor rekao danas za Njujork tajms da jevrejska država stoji iza tog napada u kome je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

"Moramo raditi svoj posao. Sve opcije su na stolu. Nećemo dozvoliti iransku konsolidaciju u Siriji. Nećemo dozvoliti nikakva ograničenja kada se radi o bezbednosnim interesima Izraela", rekao je Liberman u intervjuu za novinska sajt Vala (Walla).

Izraelski ministar je ocenio da je Izrael uspeo da izbegne "direktno sukobljavanje" s Moskvom i da su dve zemlje u konstatnom kontaktu, što se pokazalo kao uspešno.

"Mi se ne mešamo u sirijske unutrašnje poslove i ne pokušavamo da popravimo svet. Mi se samo bavimo bezbednošću Izraela i Rusi to vrlo dobro shvataju", objasnio je Liberman, podsetivši na tvrdnje izraelskih lidera da Iran cilja Izrael preko palestinskog Hamasa i libanskog Hezbolaha.

On je za te ekstremističke organizacije rekao da ne bi mogle da funkcionišu ni jedan dan bez finansiranja iz Teherana, upozorivši da Izrael neće dozvoliti ni da pojas Gaze kojim vlada Hamas postane "iranska baza", kako je rekao.

Teheran je zapretio danas ponovo da će odgovoriti na navodni izraelski napad na vojnu bazu istočno od Homsa i to u "pravo vreme", a Izrael će "zažaliti" zbog onoga što je uradio, preneli su izraelski mediji.

Iran, Rusija i Sirija su optužili Izrael za taj napad.

Prošle nedelje je izraelski premijer Benjamin Netanjahu na obeležavanju Dana sećanja na Holokaust upozorio Iran da ne testira odlučnost Izraela.

Pre toga je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru apelovao na Netanjahua da izbegne korake koji bi mogli povećati nestabilnost u Siriji.

Netanjahu je sa svoje strane najavio da će Izrael nastaviti da se suprotstavlja iranskim naporima da se vojno učvrsti u susednoj Siriji.

Izrael zvanično nije komentarisao napad na vojnu bazu, a dva američka zvaničnika su rekla da je ta zemlja obavestila Vašington unapred o napadu.

Napetost u odnosima Izrael i Irana izbila je u vreme povećane napetosti između Sirije koju podržavaju Teheran i Moskva na jednoj strani i SAD i njihovih evropskih saveznika na drugoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: