Turska se ograđuje od Makrona: Nismo ni na čijoj strani

Ankara -- Turska je saopštila da nije ni na čijoj strani po pitanju Sirije, reaguvši tako na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o “podeli Ankare i Moskve“.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

"Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno", rekao je portparol turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv "podrške režimu" (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv "podrške terorističkim organizacijama", uključujući tu kurdsku miliciju koju podržavaju Vašington i druge zapadne zemlje u borbi protiv ID.

Jelisejska palata saopštila je ranije da Makron želi da "intenzivira" konsultacije sa Turskom u cilju političkog rešenja u Siriji.

Makron je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršcu zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

Svet

strana 1 od 460 idi na stranu