Turska se ograđuje od Makrona: Nismo ni na čijoj strani

Turska je saopštila da nije ni na čijoj strani po pitanju Sirije, reaguvši tako na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o “podeli Ankare i Moskve“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.04.2018.

11:12

Turska se ograđuje od Makrona: Nismo ni na čijoj strani
Foto: GettyImages

"Turska politika u Siriji nije da bude sa nekim niti da bude protiv nekoga. Naša politika je jasna, radi se o tome da smo na strani prava i onoga sto je ispravno", rekao je portparol turske vlade Bekir Bozdag, javili su turski mediji.

Bozdag je istakao da je Turska protiv "podrške režimu" (u Siriji) zemalja poput Rusije, ali i protiv "podrške terorističkim organizacijama", uključujući tu kurdsku miliciju koju podržavaju Vašington i druge zapadne zemlje u borbi protiv ID.

Jelisejska palata saopštila je ranije da Makron želi da "intenzivira" konsultacije sa Turskom u cilju političkog rešenja u Siriji.

Makron je zahvalio turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na podršcu zajedičkoj vojnoj akciji u ciljeve režima u Siriji.

Zapadne zemlje optužile su režim sirijskog predsednika Bašara el Asada da je 7. aprila u Dumi sproveo napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: