EP piše Kosovu: Zabrinuti smo i oštro kritikujemo...

Članovi Evropskog parlamenta uputili su pismo kosovskim vlastima u kom izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog hapšenja i deportovanja turskih državljana s Kosova.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

19:57

EP piše Kosovu: Zabrinuti smo i oštro kritikujemo...
Foto: Thinkstock

Oni su poručili da bi Kosovo trebalo da poštuje evropske principe i standarde

Na inicijativu člana EP Igora Šoltesa, inače izvestioca EP za Kosovo, i poslanice Rebeke Harms, 28 evropskih poslanika iz različitih političkih grupa uputilo je pismo kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju i premijeru Ramušu Haradinaju, saopšteno je danas iz Šoltesovog kabineta u Strazburu.

Među potpisnicima su, između ostalih, slovenačka poslanica Tanja Fajon i hrvatski poslanik Tonino Picula.

U pismu, evropski poslanici izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog slučaja šest turskih državljana koji su na Kosovu početkom aprila uhapšeni i potom deportovani u Tursku zbog navodne povezanosti sa pokretom muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena, koga Ankara okrivljuje za neuspeli pokušaj puča u Turskoj, a koji živi u egzilu u SAD.

Poslanici EP su, navodi se u saopštenju, izrazili oštre kritike zbog činjenice da su uhapšenim turskim državljanim boravišne dozvole oduzete bez pravne procedure i da su oni deportovani bez ikakvog suđenja i kontakta s njihovim advokatima čime je, kako upozoravaju, prekršen princip vladavine prava.

"Oštro kritikujemo ove ozbiljne događaje", istakli su potpisnici pisma, u kojem ukazuju da bi Kosovo, kao deo procesa pristupanja EU, trebalo da se prilagodi evropskim standardima.

Evropski poslanici navode i da ih je zabrinula najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će sa Kosova još ljudi biti izručeno Turskoj.

"Vladavina prava je osnovno načelo EU. Zabrinuti smo što je u potpunosti zaboravljeno da su zemlje moralno i pravno obavezne da poštuju međunarodne konvencije i protokole, koji su uspostavljeni kako bi štitili osnovno ljudsko dostojanstvo i koje vekovima naša civilizacija održava", naglašava se u pismu.

Poslanici EP pozvali su kosovske vlasti da u potpunosti poštuju sve sudske procedure, u skladu sa evropskim principima i standardima.

"Verujemo da će se kosovske vlasti pridržavati čvrstog stava o ljudskim pravima i vladavini prava, i da će se odupreti pritisku koji Turska sistematski vrši", zaključili su evropski poslanici u pismu kosovskim vlastima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: