Priština hoće da "integriše" srpske škole

Ministar obrazovanja u kosovskoj vladi Šićiri Bitići izjavio je da srpske škole nisu integrisane u kosovski sistem obrazovanja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

17:52

Priština hoće da
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

On je naveo da se utvrđuju razlozi i mogućnosti kako bi se u dogovoru sa, kako je rekao, međunarodnim partnerima to pitanje rešilo.

Bitići je rekao da srpske škole rade po srpskom obrazovnom sistemu i ni ne podnose izeštaj o radu tom resoru.

Bitići je to rekao u ogovoru na poslaničko pitanje Ismailja Kurtešija o udžbenicima iz kojih uče srpska deca na KiM, a u kojima su, kako kaže, Albanci predstavljeni "najgori mogući način".

“Do sada nažalost, sve škole koje uče na srpskom jeziku, nastavljaju da primenjuju sistem Republike Srbije a ne Republike Kosovo. Trenutno šta smo uradili, jeste da smo zadužili zamenika ministra Bajruša Cezarija, da se bavi pitanjem zajednica, posebno školama koje nisu integrisane u sistem Republike Kosovo", rekao je Bitići.

Cezarija je, kazao je, trenutno na terenu, počeo je od južnog dela, jer i tamo ima škola koje nisu integrisane u kosovski obrazovni sistem .

Prvo je, kazao je potrebno utvrditi prepreke i mogućnosti da to pitanje rešimo u dogovoru sa međunarodnim partnerima i integrišemo ih u kosovsk obrazovni sistem.

"Takođe, nijedna škola koja uči na srpskom jeziku ne podnosi izveštaj ministarstvu“, rekao je on, preneo je portal Telegrafi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: