Šta su posmatrači rekli o izborima u Crnoj Gori?

Na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, održanim 15. aprila, poštovane su fundamentalne slobode, iako je kandidat DPS imao institucionalnu prednost.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

22:02

Šta su posmatrači rekli o izborima u Crnoj Gori?
Foto: Tanjug, AP

To su zaključili međunarodni posmatrači, saopštio je Evropski parlament.

Kako se navodi u saopštenju, kandidati su slobodno držali kampanje, a mediji su učesnicima izbora omogućili platformu da predstave svoje stavove, međutim, nedostatak analitičkog izveštavanja i odsustvo favorizovanog kandidata u televizijskim debatama smanjio je mogućnost birača da naprave informisan izbor.

"Tehnički aspekti izbora su bili adekvatno uređeni, iako su transparentnost i profesionalizam Državne izborne komisije ostali razlog zabrinutosti", navodi se u saopštenju EP.

Zaključeno je da je izborni dan protekao je na uobičajen način, uprkos nekolicini izbornih neregularnosti.

"Dok su fundamentalne slobode poštovane i organizacija izbora bila pozitivna, još je potrebno raditi na zakonima koji uređuju izbore i generalno na izbornoj reformi. Relevantni učesnici političkog života u Crnoj Gori moraće zajedno da rade kako bi efikasno rešili ove nedostatke, kao korak na putu ka realizaciji svojih evropskih težnji", rekao je šef delegacije EP Mario Kastaldo.

Osim Kastalda, u delegaciji su bili i predstavnici iz Portugala, Hrvatske, Španije, Mađarske i Holandije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: