TASS: Đukanović kao Mugabe; AP: Čovek koji je odbio Rusiju

Podgorica -- Zapadne agencije prenele su vest o pobedi lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Risto Božović
Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

Te agencije u prvi plan ističu da je pobedio kandidat čija je stranka "odbila" Rusiju i uvela zemlju u NATO.

Agencija AP navela je da je Đukanović ubedljivo pobedio i izbegao drugi krug izbora, kao i da se radi o čoveku koji je odbio Rusiju kako bi svoju zemlju uveo u NATO.

Agencija dalje navodi da su ovi izbori prvi od kako se Crna Gora pridružila zapadnoj vojnoj alijansi u decembru i da su smatrani testom za Đukanovića, koji favorizuje evropske integracije naspram bliskih veza sa tradicionalnim saveznikom Rusijom.

Pročitajte još:

CG: Sve prebrojano - Đukanović 53,8%, Bojanić 33,5%

Đukanović proglasio pobedu na izborima: Nepobedivi smo

"Da sam na mestu Đukanovića, stideo bih se"

Milo Đukanović - vlast je uvek tamo gde je on

Kako se navodi, Đukanović, dominantni političar, i njegova stranka vladaju Crnom Gorom skoro 30 godine, a za to vreme Đukanović je već bio i premijer i predsednik.

Svojevremeno, navodi se, on je bio najmlađi premijer neke evropske države, kada je 1991. godine, u 29. godini izabran na tu funkciju.

Navodi se i da je on predvodio državu koja je proglasila nezavisnost 2006. godine i stajao je iza zahteva da se ta država pridruži NATO.

Rojters prenosi da je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio veteran, proevropski političar Milo Đukanović, čija je stranka uvela državu u NATO i vodi je ka članstvu u EU.

Agencija podseća da je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, ali da se očekuje da će Đukanović, koji ima znatnu moć, preko DPS-a uticati na politku.

Agencija Tas prenela je vest o pobedi Đukanovića uz konstataciju da je obećao da će omogućiti toj državi članstvo u EU do kraja svog petogodišnjeg mandata.

Ruski medij navodi i da je on na vlasti u Crnoj Gori 27 godina od 1991. godine, a da bi do kraja mandata mogao da provede 32 godine.

Tas ga, po dužini vladavine, poredi sa liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom, koji je na vlasti bio 40 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu