TASS: Đukanović kao Mugabe; AP: Čovek koji je odbio Rusiju

Zapadne agencije prenele su vest o pobedi lidera Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na predsedničkim izborima u Crnoj Gori.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

07:47

TASS: Đukanović kao Mugabe; AP: Čovek koji je odbio Rusiju
Foto: Tanjug/AP/Risto Božoviæ

Te agencije u prvi plan ističu da je pobedio kandidat čija je stranka "odbila" Rusiju i uvela zemlju u NATO.

Agencija AP navela je da je Đukanović ubedljivo pobedio i izbegao drugi krug izbora, kao i da se radi o čoveku koji je odbio Rusiju kako bi svoju zemlju uveo u NATO.

Agencija dalje navodi da su ovi izbori prvi od kako se Crna Gora pridružila zapadnoj vojnoj alijansi u decembru i da su smatrani testom za Đukanovića, koji favorizuje evropske integracije naspram bliskih veza sa tradicionalnim saveznikom Rusijom. Kako se navodi, Đukanović, dominantni političar, i njegova stranka vladaju Crnom Gorom skoro 30 godine, a za to vreme Đukanović je već bio i premijer i predsednik.

Svojevremeno, navodi se, on je bio najmlađi premijer neke evropske države, kada je 1991. godine, u 29. godini izabran na tu funkciju.

Navodi se i da je on predvodio državu koja je proglasila nezavisnost 2006. godine i stajao je iza zahteva da se ta država pridruži NATO.

Rojters prenosi da je na predsedničkim izborima u Crnoj Gori pobedio veteran, proevropski političar Milo Đukanović, čija je stranka uvela državu u NATO i vodi je ka članstvu u EU.

Agencija podseća da je funkcija predsednika uglavnom ceremonijalna, ali da se očekuje da će Đukanović, koji ima znatnu moć, preko DPS-a uticati na politku.

Agencija Tas prenela je vest o pobedi Đukanovića uz konstataciju da je obećao da će omogućiti toj državi članstvo u EU do kraja svog petogodišnjeg mandata.

Ruski medij navodi i da je on na vlasti u Crnoj Gori 27 godina od 1991. godine, a da bi do kraja mandata mogao da provede 32 godine.

Tas ga, po dužini vladavine, poredi sa liderom Zimbabvea Robertom Mugabeom, koji je na vlasti bio 40 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: