Hitne mere protiv Lazukića, poverenica apeluje na medije

Beograd -- Prvi osnovni sud u Beogradu odredio je Luki Lazukiću udaljenje iz stana do 30 dana i zabranu prilaska i komunikacije sa suprugom, pevačicom Natašom Bekvalac.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Lazukić se sumnjiči da je pretukao suprugu u noći između petka i subote.

Ove hitne mere Lazukiću je izrekao sudija za prethodni postupak na predlog Prvog osnovnog tužilaštva, a u skladu sa novim zakonom za sprečavanje nasilja u porodici, precizirala je za Tanjug portparokal tužilaštva Aleksandra Đenadić.

Ove mere mogu da traju do 16. maja, navela je Đenadićeva.

Ona je napomenula da tužilaštvo još čeka krivičnu prijavu policije, nakon čega će biti zakazano saslušanje Lazukića i Bekvalčeve, kao i bebisisterke koja se te noći našla u njihovom zajedničkom stanu.

Tužilaštvo će pribaviti i medicinsko veštačenje i izveštaj od Centra za socijalni rad, kako bi se utvrdilo da li je kod ovog para i ranije bilo slučajeva nasilja.

Lazukić i njegova supruga su u subotu, posle incidenta, po nalogu tužilaštva ispitani u policiji, kada je njemu izrečene mera zabrane prilaska žrtvi i udaljenje iz stana do 48 sati, a koje je danas sud produžio na predlog tužilaštva.

Lazukić je u subotu priveden, ali je nakon davanja iskaza u policiji pušten.

Kako su preneli mediji, Bekvalčevu je u subotu u ranim jutarnjim časovima pretukao suprug. Pevačica je oko 11.15 sati došla u Urgentni centar i lekarima navela da ju je muž tukao.

Inače, u Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici nalaže se i da nadležni policijski službenik, ako se ustanovi neposredna opasnost od nasilja u porodici, donosi naređenje kojim izriče hitnu meru učioniocu koji je doveden u nadležnu organizacionu jedinicu policije.

Hitne mere su: mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i mera privremene zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj. Naređenjem mogu da se izreknu obe hitne mere.

Za nasilje u porodici prema Krivičnom zakoniku predviđa se kazna od tri meseca do tri godine zatvora, a ukoliko je nastupila teška telesna povreda ili teško narušavanje zdravlja, počinilac može biti kažnjen zatvorom od dve do deset godina.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković apelovala je na sve nadležne da u potpunosti primenjuu Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, kao i sve druge raspoložive mere, imajući u vidu da su samo u poslednja tri dana ubijene dve žene, a nekoliko fizički povređeno.

Poverenica je saopštila da se primenom Zakona i posebnih mera mera zaustaviti trend porast nasilja nad ženama.

Poručila je i da partnersko i nasilje u porodici nije nečija lična stvar, već važno društveno i državno pitanje.

Međutim, to ne uključuje zloupotrebu informacija iz privatnog života žrtve u medijima, unižavanje ljudskog dostojanstva i kršenje Kodeksa novinara Srbije.

"Prethodnih dana svedoci smo nedopustivog i senzacionalističkog izveštavanja o pevačici Nataši Bekvalac, a u prilog tome govore i brojni komentari u pojedinim medijima i na društvenim mrežama koji relativizuju zločin iznošenjem informacija koje nisu od interesa za javnost i koje štete kako žrtvi, tako i njenoj porodici", navela je Jankovićeva.

Poverenica posebno naglašava da se mora promeniti diskriminatorni odnos i partijarhalni stav da je žena vlasništvo muškarca, iz koga proizlaze različiti oblici nasilja.

"Da bi se ova promena zaista desila, potrebno je da se svi zajedno borimo za razbijanje rodnih stereotipa, a u tom poslu mediji imaju izuzetno važnu ulogu", navela je i još jednom apelovala na medije da prilikom izveštavaja o nasilju u porodičnim i partnerskim odnosima poštuju profesionalne i etičke standarde.

To, navela je, uključuje i poštovanje privatnosti i dostojanstva žrtve, njihove dece i porodice, bez obzira na to da li se radi o javnoj ličnosti ili bilo kom drugom građaninu ove zemlje.

Hronika

strana 1 od 105 idi na stranu