"Pritisak na sve, ne samo na Vučića, cilj je Kosovo u UN"

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da SAD očekuju da Beograd i Priština uprkos problemima nastave dijalog.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

23:02

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIÆ / TANJUG

On je istakao i da se SAD nadaju normalizaciji odnosa do kraja godine.

Palmer je za Glas Amerike izjavio da Amerika ne vrši "poseban pritisak na Beograd" u smeru normalizacije odnosa, odnosno da ga vrši na sve učesnike pregovaračkog procesa.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će dve strane prevazići tenzije nastale posle proterivanja direktora Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marka Đurića sa Kosova.

"Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto u dijalogu što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima. Kada je reč o vremenskom okviru, da li mislim da normalizaciju treba ostvariti do kraja godine - bilo bi sjajno, mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. ako se obe strane posvećeno vrate procesu", rekao je Palmer.

On je izrazio nadu da će dve strane moći da ostvare napredak, ali da SAD ne postavljaju krajnji datum do koga dve strane moraju da pronađu rešenje.

Upitan da li je on "svojom posetom vršio pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da radi na normalizaciji odnosa", Palmer je rekao da je njegova poseta bila deo posete Balkanu.

"Ja sam takođe posetio Sarajevo i Prištinu, posete se nisu odnosile samo na Beograd. Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju", rekao je Palmer.

Govoreći o tome da li Kosovo može u skorije vreme da dobije stolicu u UN, Palmer je kazao da je to cilj SAD.

"Nemamo vremenski rok vezan za to, članstvo u UN je komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja, nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN, ali još jednom - nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim - što je pre moguće", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: