Poslanici ponovo o aerodromima, privredi...

Poslanici su danas započeli raspravu o amandmanima za zakone iz oblasti finansija razmatranjem onih koji su podneti za Predlog zakona o planskom sistemu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.04.2018.

16:24

Poslanici ponovo o aerodromima, privredi...

Oni su se ponovo dotakli koncesija za aerodrom "Nikola Tesla", niškog aerodroma "Konstantin Veliki", a bilo je reči i o privrednom rastu Srbije i o tome ko je naneo najveću štetu privrednom razvoju zemlje.

Poslanik DS Goran Ćirić ponovo je zatražio da se objavi ugovor o koncesiji za aerodrom „Nikola Tesla" i dodao da ključne infrastrukturne projekte ne treba davati u koncesiju niti privatizovati, već da treba zadržati većinsko vlasništvo Srbije nad infrastrukturom.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je odgovorio da je je koncesija dobra, jer država dobija 1,5 milijardu evra, a aerodrom ostaje u našem vlasništvu.

„Ako mislite da država danas ima tek tako milijadru i po da može da uloži, nema. Nama treba tih milijardu i po evra", rekao je Stefanović.

On je dodao i da vlada hoće da upravljajući niškim aerodromom podigne kvalitetet tog aerodroma, te da će to biti dobro za građane.

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je i ministarka Zorana Mihajlović najavila da će ugovor o konecsiji za aerodrom "Nikola Tesla" biti obelodanjen i da će se videti šta sve sadrži, a da će deo ostati tajan dok ne stupi u realizaciju.

On je rekao da se koncesionar obavezao da će da ulaze u aerodrom "Nikola Tesla" ne samo da bi povećao profit, već i promet, kao i da je ugovorom predviđeno da sve što se izgradi tamo pripada aerodromu "Nikola Tesla" i knjiži se na aerodrom.

To, dodao je, znači da pripada aerodromu od kad se stavi u funkciju, pa i nakon 25 godina koncescije, što je, kaže, velika razlika u odnosu na to kako se ranije dogovaralo.

Poslanica SNS Sonja Vlahović iznela je podatke Svetske banke o privrednom rastu Srbije, između ostalog da SB predviđa privredni rast od tri odtso ove, 3,5 odsto u 2019, a 4 odsto u 2020. godini.

Dodala je i da se procenjuje da će javni pug Srbije ove godine pasti na 56 odsto BDP-a, a da će 2020. godine iznositi 52 odsto BDP-a.

To su, kazala je, podaci koji bi trebalo da raduju svakoga u Srbiji, ali da je "očigledno da kod poslanika opozicije ne nailazimo na takvu reakciju".

Poslanica DSS-a Gorica Gajić navela je da po podacima Svetske banke Srbia od 184 zemlje, na 84. mestu po privrednom razvoju, te da mi "koji kažemo da sni tiger privrednog razvoja na Balkanu treba da napravimo analizu zašto smo u regionu bolji samo od BiH".

Reagovao je poslanik SNS Veroljub Arisć koji je rekao da je najveću štetu privrednom razvoju i standardu građana doneo DOS koji je predvodio Vojislav Koštunica.

„Predvodio je tri države. Bio je predsednik SRJ, ukinuo ju je, neustavno. Bio je predsednik Vlade Srbije kada je postojala državna zajednica, koja je prestala da postoji, opet neustavno. Na kraju bio je predsednik vlade kada je naša južna pokrajina proglasila samostalnost. To su rezultati koji su doveli do privredne situacije kakva je zatečena 2012. godine", rekao je Arsić.

Osvrnuo se i na loše privatizacije urađene tokom godina prethodnih vlasti, navodeći da oni koji su privatizovali ono što je bilo najvrednije u Srbiji „budzašto", danas pitaju „gde su nam kooperanti".

Šta god ste uhvatili, sve ste upropastili. I sad, kada neko hoće nešto da uradi, sad dolazi naknadna pamet... Sada brinete za radnike, a 400.000 radnika je ostalo bez posla za četiri godine", rekao je Arsić.

Uključila se i poslanica SNS Aleksandra Tomić, koja je navela da su „koalicioni partneri iz 2005. godine, kada su govorili o pravnoj državi, sigurno zaboravili kako je prodat 'C market' u kabinetu tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice.

"Kako je tada gospodin Mišković kupio za jeftine pare sve lance marketa u Srbiji i postao jedan od 100 članova Forbsove liste", rekla je Tomić.

Radikali su na početku rasprave izneli zamerke na predlog zakona, pa je Vjerica Radeta navela da je on loš, te da mi već imamo sve što je zakonom predviđeno i konkretnije regulisano pozitivnim propisima, ali da je problem što se oni ne primenjuju.

"Zakonom se ništa suštinski neće promeniti u Srbiji. U obrazloženju pominjete da će doprineti ekonomskom razvoju. Koji god zakon da donesete, kažete da će doprineti ekonomskom razvoju, jedino nam se to u životu ne dešava", rekla je Radeta.

Odgovarajući na zamerke da vlada subvencionište strane investitore umesto naših ljudi, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je rekao da to nije tačno i da po zakonu subvencije daju jednako svakome ko zaposlni nekoga, navodeći kao primer domaću kopamiju "Bekament" iz Aranđelovca, kao korisnika subvencija.

Skupština je konstatovala i prestanak mandata poslanika SRS Zorana Krasića, koji je preminuo pre nekoliko dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: