Dačić: Još bez odluke ko će iz Srbije na samit u Sofiji

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da još nije doneta odluka ko će iz Srbije učestvovati na Samitu EU i Zapadnog Balkana u maju u Sofiji.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA / Georg Hochmuth
Foto: EPA / Georg Hochmuth

"Do sada nije, koliko sam upoznat, doneta odluka ko (iz Srbije) će učestvovati ma samitu u Sofiji", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.Ministar je rekao da to pitanje treba uputiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić budući da je reč o sastanku šefova država i vlada.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće danas u Luksemburgu i o Zapadnom Balkanu. Prema pisanju EU Obzervera, na tom sastanku bi moglo biti reči i o tome kako da se reši pitanje predstavljanja Kosova u deklaraciji Samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji, imajući u vidu da Kosovo nije priznalo pet članica EU.

Vučić je učešće Srbije na samitu najavio nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel prošle sedmice. ;

"Ja sam objasnio sve kako to ide, kao i da bi taj samit bez Srbije značio štetu i problem za nas i da mi to sebi ne možemo da dopustimo", rekao je Vučić.

Predstojeći samit u Sofiji je sporan jer su pojedine zemlje objavile da "ne žele da sede za istim stolom" sa predstavnicima Kosova.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu