"Makron odbio da Putinu pruži dokaze, kaže da je to tajna"

Francuski predsednik Emanuel Makron odbio je da Vladimiru Putinu pruži obaveštajne podatke koje dokazuju navodnu krivicu Damaska za incident u Dumi.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/IAN LANGSDON / POOL
EPA/IAN LANGSDON / POOL

To je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Makron koji je "javno govorio o nepobitnom dokazu koji potkrepljuje da je režim sirijskog predsednika Bašara Asada upotrebio hemijsko oružje u sirijskoj Dumi" juče je razgovarao telefonom s Putinom, rekao je Lavrov.

Tokom razgovora, ruski predsednik je pomenuo da te činjenice, prema francuskim liderima, postoje i zatražio da "budu podeljene", naveo je Lavrov.

"Jer ako je to tačno, mi bismo bili prvi koji bi bili odlučni da sprečimo takvu ilegalnu aktivnost kao što je upotreba hemijskog oružja", nastavio je Lavrov.

Lavrov je kazao da je Putin na to dobio sledeći odgovor: "To je tajna. Ne možemo da pružimo informaciju jer je tajna i štaviše, ta tajna nije naša", prenela je agencija Tass.

"Pa, to nije naša tajna, ali je ona ipak iskorišćena za pokretanje napada", prokomentarisao je Lavrov.

Putin je ranije danas snažno osudio napad na Siriju, upozorivši da sadašnja eskalacija situacije oko Sirije ima razoran uticaj na celokupan sistem međunarodnih odnosa.

"Istorija će sve staviti na odgovarajuće mesto, a već je stavila posle teške odgovornosti Vašingtona za krvave kaznene mere protiv Jugoslavije, Iraka i Libije", rekao je Putin, a saopštio Kremlj.

"Rusija snažno osuđuje napad na Siriju, gde ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u ratu protiv terorizma", istakao je ruski predsednik.

Putin je zaključio da "SAD svojim akcijama sve više pogoršavaju humanitarnu katastrofu u Siriji, donose patnje civilima i zapravo povlađuju teroristima, koji sedam godina kinje sirijski narod i izazivaju novi izbeglički talas iz te zemlje i regiona kao celine".

strana 1 od 460 idi na stranu