Novosti: Blokada Prištine uz podršku Rusije

U susret Generalnoj skupštini Interpola, koja će se u novembru održati u UAE, Srbija je već započela diplomatske aktivnosti kako bi sprečila prijem Kosova.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 15.04.2018.

23:55

Novosti: Blokada Prištine uz podršku Rusije
Ilustracija: Thinkstock

To pišu "Večernje novosti".

Moskva je sada glavni partner Beograda, i ona će u Lionu, u sedištu ove organizacija, lobirati za to da se molba tzv. države Kosovo ne nađe na konačnom dnevnom redu Skupštine koji će se utvrđivati na jesen.

Iz Prištine je prošlog meseca saopšteno da imaju potvrdu da je njihov zahtev uvršten u nacrt dnevnog reda 87. Generalne skupštine Interpola, koja će zasedati od 18. do 21. novembra.

U sedištu Interpola nedavno je boravila i delegacija Srbije predvođena direktorom policije Vladimirom Rebićem, koji je poručio da će naša zemlja razgovarati sa svim članicama ove organizacije kako bi ih ubedila da eventualno pristupanje tzv. države Kosovo Interpolu ne bi bilo ni u interesu Srbije, ni samog Interpola.

Za pripremu dnevnog reda Generalne skupštine svetske policijske organizacije zadužen je Izvršni komitet, a njime trenutno predsedava Meng Hongvej iz Kine.

Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade,Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije.

Prošle jeseni prištinske vlasti su odustale od zahteva za Interpol, priznajući da nemaju dovoljnu podršku da bi se izglasala pozitivna odluka. Za prijem nove članice neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kada su primljeni Palestina i Solomonska Ostrva, Interpol ima 192 članice.

Na zasedanju Generalne skupštine 2017. godine, doneta je i rezolucija o jasnim smernicama, procedurama i kriterijumima za članstvo u toj organizaciji, pa zemlje koje traže prijem od sada moraju da potvrde da ispunjavaju sve "neophodne uslove državnosti".

Palestina je tako primljena u članstvo, ali, za razliku od Kosova, ona u Ujedinjenim nacijama ima status države posmatrača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: