SB UN odbacio rezoluciju Rusije o Siriji

Savet bezbednosti UN odbacio je rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije.

Izvor: Tanjug

Subota, 14.04.2018.

22:08

SB UN odbacio rezoluciju Rusije o Siriji
Foto: Tanjug, AP

Za rezoluciju su glasale Rusija, Kina i Bolivija, osam zemalja je bilo protiv, dok su četiri bile uzdržane i to Peru, Etiopija Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja.

O rezoluciji se glasalo na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN, sazvane na zahtev Rusije, prenele su agencije.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna podrška devet zemalja i da nijedna od pet stalnih članica SB UN, tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javio je Rojters.

Agencija AP konstatuje da rezultati glasanja ukazuju na duboku podeljenost među članicama Saveta bezbednosti UN koji je "paralisan u rešavanju sedmogodišnjeg sukoba u Siriji i korišćenja hemijskog oružja u toj zemlji".

SAD, Britanija i Francuska saopštile su da su izvele vazdušne udare u Siriji pošto su dobile, kako tvrde, dokaze da je otrovni gas korišćen prošlog vikenda u Dumi.

Rusija i Sirija, međutim, tvrde da je napad u Dumi bio isceniran.

Inače, ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave u SB UN da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

“Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka”, naglasio je ruski ambasador.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je "vreme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja".

Opširnije - OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: