"Viktator": Hiljade na ulicama Budimpešte zbog izbora FOTO

Hiljade antivladinih demonstranata u Mađarskoj šetalo je centrom Budimpešte i tražilo ponovno brojanje glasova na izborima i novi izborni sistem.

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

19:32

Foto: Tanjug, AP

Premijer Viktor Orban je prošle nedelje dobio četvrti mandat. Njegova partija Fides je osvojila dvotrećinsku većinu u parlamentu, sa 134 od 199 mesta.

Demonstranti su vikali "Viktator" i "prljavi Fides". Oni se bune jer je po mađarskom izbornom sistemu Orbanova partija dobila toliku većinu sa samo oko 50 odsto glasova.

Broj demonstranata je mogao da se meri s provladinim "Maršom mira" održanim 15. marta, a organizatori su naveli da će sledećeg vikenda biti organizovan novi protest.

Orban je obećao "značajne promene" u novoj vladi koja bi mogla da progura ustavne promene usmerene protiv migracija.

Iscepkana opozicija, kompleksan izborni sitem i Orbanova odluka da da državljanstvo Mađarima koji žive u susednim zemljama poput Rumunije i Srbije doprineli su veličini njegove pobede.

Preko 96 odsto birača u tim zemljama je podržalo Orbana.

Orban tvrdi da opozicione partije žele da pretvore Mađarsku u "imigrantsku državu" uz pomoć Evropske unije, Ujedinjenih nacija i mađarsko-američkog milijardera Džordža Soroša. Opozicija to poriče.

Učesnici današnjeg protesta su na kraju otpevali himne Mađarske i EU.
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: