SB UN: "Želite kameno doba?" - "Vreme za razgovor gotovo"

Savet Bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Rusije raspravljao je o situaciji u Siriji posle vazdušnog napada SAD, Britanije i Francuske na tu zemlju.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja istakao je tokom rasprave da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje.

“Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka”, naglasio je ruski ambasador.

Pročitajte još:

Osim toga, on je naveo da SAD “čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodonog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku”.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo.

"To je huliganizam u međunarodnim odnosima", ocenio je ruski diplomata i dodao da su "maske još jednom pale".

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv.

Prema njegovim rečima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je "vreme za razgovor sinoć završeno" i zahvalila se Velikoj Britaniji i Francuskoj na učešću u udaru na "sirijska hemijska postrojenja".

"Ovde smo jer su tri članice Saveta bezbednosti delovale, ne kao čin odmazde, ne kao simbolično pokazivanje sile, delovali smo kako bismo odvratili režim od korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv čovečnosti", rekla je Hejli.

Prema njenim rečima, odabrane su mete "u srcu hemijskog programa režima" i sve je urađeno da se minimiziraju ljudske žrtve.

Hejli je rekla da su SAD i njihovi saveznici diplomatijom pokušali da dovedu do eliminacije sirijskog hemijskog oružja ali da u tome nisu uspeli zbog ruskog veta.

"Dok je Rusija štitila (sirijskog predsednika Bašara) Asadov režim, režim je znao da može proći nekažnjeno. Ne možemo gledati kako Rusija krši međunarodne standarde", navela je Hejli.

Ona je izjavila da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da će SAD ponovo delovati ako u Siriji opet bude upotrebljeno hemijsko oružje.

Generalni sekretar UN Antinio Guteres rekao je da tvrdnje u hemijskom napadu u Dumi treba da ispita tim stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW), čiji se tim veća nalazi na terenu.

Moskva je predložila nacrt rezolucije, u koju je Rojters imao uvid, gde se osuđuje "agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN", ali je taj nacrt rezolucije Savet bezbednosti odbacio.

Za rezoluciju su glasale Rusija, Bolivija i Kina, osam zemalja je bilo protiv, dok su četiri bile uzdržane i to Peru, Etiopija Kazahstan i Ekvatorijalna Gvineja.

Kako se navodi, to nije iznenađenje - diplomatskim krugovima se nešto ranije moglo čuti da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica (Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD) ne ulože veto.

SAD, Velika Britanija i Francuska izvele su vazdušne napade na ciljeve u Siriji. Kako se navodi, gađane su lokacije u vezi sa proizvodnjom hemijskog oružja.

Napad je izveden kao odgovor na navodno korišćenje hemijskog oružja u sirijskom gradu Dumi prethodne nedelje, koje Rusija poriče.

Svet

strana 1 od 460 idi na stranu