A sad Lavrov: Imamo dokaze, hemijski napad izrežiran

Rusija ima neosporive podatke da su hemijski napad na Dumu inscenirale specijalne službe strane države, izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.04.2018.

12:58

A sad Lavrov: Imamo dokaze, hemijski napad izrežiran
Foto: Getty Images

"Imamo nepobitne podatke da je (hemijski napad) insceniran", istakao je Lavrov, preneo je Tas.

Specijalna služba zemlje, koja sada nastoji da prednjači u rusofobičnoj kampanji, bila je umešana u insceniranje tog događaja, rekao je Lavrov.

Lavrov je izjavio i da se nada da se neće ponoviti iskustvo iz Libije i Iraka u sirijskom sukobu. On je rekao da i najmanja loša procena u Siriji može da dovede do novih talasa migranata i da ultimatumi i pretnje ne pomažu dijalogu.

Lavrov je dodao i da Rusija i SAD koriste svoje kanale komunikacije u Siriji.

Duma je poslednji grad u oblasti Istočna Guta koji je pod kontrolom pobunjenika i na njega je prošlog petka sirijska vojska pokrenula žestok napad, pri čemu je navodno poginulo na desetine ljudi.

Sirijska pobunjenička grupa "Džaiš al islam" optužila je u subotu vladine snage da su bacile bure-bombu sa otrovnim hemikalijama na civile u Dumi, te da je tom prilikom povređeno više od 500 osoba.

SAD optužuju sirijske snage da stoje iza navodnog napada hemijskim oružjem u Dumi i prete raketnim napadom.

Dokaza da se napad hemijskim oružjem dogodio do sada nema, a Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

TV MSNBC prenela je da američki zvaničnici imaju rezultate uzoraka krvi i urina ljudi koji su bili izloženi navodnom napadu, a koji pokazuju da su pozitivni na hlorin i još jedan nervni agens.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: