Novosti: Da li Šešelj gubi poslanički mandat?

Presudom Vojislavu Šešelju u Hagu otvorilo se pitanje da li on ima pravo da bude poslanik u parlamentu, pišu "Večerenje novosti".

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

00:48

Novosti: Da li Šešelj gubi poslanički mandat?
Foto: Tanjug/AP

List navodi da Zakon o izboru narodnih poslanila u članu 88 predviđa da parlamentarcu prestaje mandat pre roka ako je u konačnoj presudi osuđen bezuslovno na minimum pola godine zatvora.

U RIK-u je 2003. godine doneta odluka koja se odnosi na haške optuženike u kojoj piše da mogu biti birani za poslanike, jer i za njih postoji pretpostavka nevinosti, a mandat im prestaje automatski ako budu osuđeni na šestomesečnu kaznu zatvora, potseća se u tekstu.

Član RIK-a Miljan Karličić (SPS) kaze za "Novosti" da se zakon o poslanicima odnosi na presude donete u domaćim sudovima.

Prema njegovim rečima, pravilnik RIK o haškim optuženicima čak i da je dalje na snazi, ne moze biti iznad zakona.

"Po meni nema nikakve prepreke da Šešelj bude poslanik", smatra Karličić.

Na pitanje kako se zakon odnosi samo na domaću jurisdikciju kada Srbija priznaje sve odluke Haškog tribunala, Karličić kaže da je Šešelj odslužio kaznu i ne vraća se u Hag i da nema smisla da ne bude poslanik.

Prema tumačenju bivšeg člana RIK-a i predsednika Advokatske komore Beograda Vladimira Gajića, Šešelj više ne moze da bude poslanik.

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je u sredu lidera radikala Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini.

Pošto se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru, Šešelj neće služiti izrečenu kaznu.

Šešelj je u pritvorskoj jedinici Haškog trinunala proveo skoro 12 godina, od febraura 2003. godine, kada se dobrovoljno predao tribunalu, do sredine novembra 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: