Šef slovačke policije: Ime ubice novinara svakog časa

Bratislava -- Slovačka policija je blizu pronalaska ubice nezavisnog novinara Jana Kucijaka i njegove devojke Martine Kušnirove 21. februara, izjavio šef policije.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Tibor Gašpar je najavio da očekuje veliki pomak i da svaki dan očekuje da će čuti da je ubica nađen. "Nastupiće suštinski pomak. Sam očekujem svakog sata, svakog dana da će u moju kancelariju ući šef Nacionalne agencije za kriminal i obavestiti me da imamo ubicu", kazao je Gašpar za češki dnevnik Mlada fronta Dnes.

Slovački dnevnik Hospodarske novini iz izvora istrage objavio je danas da se od prvobitne četiri verzije zašto je naručeno ubistvo Jana Kucijaka policija skoncentrisala sada samo na jednu i na konkretnog ubicu.

Policija prema informacijama portala Hospodarskih novina već pretpostavlja ko je mogući ubica.

Mladi istraživački novinar portala Aktuality.sk Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su 21. februara u njihovoj kući u selu Velka Mača, kako je kasnije saopštio nadležni tužilac po narudžbini, pištoljem, Kucijak sa dva hica u srce, Kušnirova jednim metkom u glavu.

Šok Slovaka što je u njihovoj zemlji mogao da bude brutalno ubijen novinar samo zbog toga što piše, kako je priznala i policija i tužilaštvo, konkretno o korupciji i vezama vladajuće stranke SMER i neposredne okoline bivšeg premijera Roberta Fica sa organizovanim kriminalom i italijanskim mafijom na istoku Slovačke izrodio se u eksploziju nezadovoljstva Slovaka.

Pet sedmica desetine hiljada Slovaka izlazile su na ulice i trgove širom zemlje i pred slovačke ambasade u inostranstvu da zahtevaju ostavku premijera Fica i vlade, da se nadje hitno ubica Kucijaka i njegove verenice u demonstrancijama nazavanim Za pristojnu Slovačku, najveći od Plišane revoluciju 1989. godine.

Vlada premijera Roberta Fica podnela je ostavku sredinom marta pod pritiskom najmanjeg koalicionog partnera i protesta koje je podržao i predsednik Slovačke Andrej Kiska a novu je izmenivši trećinu ministara, kao dotadašnju vladajuću koaliciju socijalista SMER-a, Slovačke narodne stranke i stranke slovačkih Madjara Most-Hid, formirao potpredsednik SMER-a i dotadašnji vicepremijer Peter Pelegrini.

Desetine hiljada Slovaka nastavile su međutim da izlaze na ulice sada da traže smenu šefa policije Gašpara jer smatraju da je on jedna od prepreka za nezavisnu istragu ubistva mladog para.

Kolege Kucijaka iz Slovačke, Češke, Poljske, Italije, Nemačke i Švajcarske napravile su poseban medjunarodni novinarski istraživački tim u kome dalje obradjuju i dovršavaju teme koje je Kucijak načeo i objavljuju dalje seriju članaka zbog kojih je brutalno ućutkan.

Pored detaljnog praćenja zloupotreba evropskih fondova u slovačkom agrobiznisu porodice Vadala iz kalabrijske mafije Ndrangeta, slovački novinari iz medjunarodnog tima pozabavili su se sada i zajedničkim poslovima kosovskih i makedonskih Albanaca iz porodica Musliu, Kukuli i Aličauši sa Antoninom Vadalom, uhapšenim posle ubistava Kucijaka ali zahtevu Italije zbog šverca kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 460 idi na stranu