Izdato hitno upozorenje zbog mogućeg udara na Siriju

Panevropska agencija za kontrolu vazdušnog saobraćaja Evrokontrol pozvala je avio-kompanije da budu na oprezu u istočnom Sredozemlju.

Izvor: Tanjug, Sputnjik

Utorak, 10.04.2018.

22:45

Izdato hitno upozorenje zbog mogućeg udara na Siriju
EPA/ERIC GARST

Upozorenje je izdato zbog mogućih vazdušnih udara u Siriji u naredna 72 sata, prenosi Rojters.

Kako se navodi u saopštenju Agencije, u tom periodu bi mogle biti upotrebljene rakete vazduh-zemlja, kao i krstareće rakete, a postoji i mogućnost povremenih ometanja opreme za navigaciju, prenosi Rojters.

U upozorenju Evrokontrola ne precizira se poreklo eventualne raketne pretnje.

"Treba pažljivo razmisliti kada se planiraju letovi u području istočnog Sredozemlja i Nikozijskog područja", navela je Agencija i dodala da se pod regionom Nikozije podrazumevaju Kipar i okolne vode.

Evrokontrol se poziva na dokument Evropske agencije za bezbednost saobraćaja, koji nije dostupan javnosti, navodi ABC.

Kontrole vazdušnog saobraćaja u Velikoj Britaniji, Francuskoj, SAD i Nemačkoj ranije su izdale upozorenje da se ne leti iznad vazdušnog prostora Sirije.

Prema podacima sajta za praćenje letova Flightradar24, jedini komercijalni let iznad Sirije obavila je danas libanska avio-kompanija.

Američki predsednik Donald Tramp i zapadni saveznici razgovaraju o mogućoj vojnoj akciji, kako bi se kaznio sirijski predsednik Bašar el Asad zbog navodnog napada hemijskim oružjem u subotu u Dumi.

Rojters podseća da je Tramp u utorak otkazao planiranu posetu Južnoj Americi kako bi se fokusirao na Siriju.

Na oprez za letove u blizini Sirije upozorila je i ruska Agencija za vazdušni saobraćaj Rosavijacija, koja je avio-kompanijama savetovala da budu maksimalno oprezne ako planiraju letove u istočnom Sredozemlju.

"Rosavijacija je poslala telegrame u kojima upozorava avio-kompanije da pokažu posebu pažnju ako planiraju letove u regionu istočnog Sredozemlja i da prate relevantna obaveštenja zvaničnika kojima se piloti upozoravaju na potencijalne opasnosti tokom leta", rekao je agenciji Tas dobro obavešteni izvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: