Veto Rusa na rezoluciju SAD, nisu prošli ni ruski predlozi

Savet bezbednosti UN ponovo je zasedao zbog navodnog hemijskog napada u Guti u Siriji. Rusija je stavila veto na rezoluciju SAD, nisu prošli ni ruski predlozi.

Izvor: B92, Beta/AP

Utorak, 10.04.2018.

22:03

Veto Rusa na rezoluciju SAD, nisu prošli ni ruski predlozi
Foto: Tanjug/AP/Julie Jacobson

Na sastanku se glasalo o rezolucijama koje su predložile SAD i Rusija, ali nijedan od tih predloga nije prihvaćen.

Rusija je blokirala nacrt rezolucije SAD koji bi za cilj imao da se utvrdi odgovornost za navodne hemijske napade u Siriji.

“Nećemo podržati američki nacrt“, rekao je ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Nebenzja je rekao da se rezolucija ne slaže sa ruskom pozicijom.

Za američki nacrt glasalo je 12 zemalja, dok su Rusija i Bolivija bile protiv, a Kina uzdržana. To je 12. veto Rusije na neku rezoluciju o Siriji od početka tamošnjeg rata 2011. godine.

"Ako pretpostavimo nezamislivo da će takav nacrt biti usvojen, biće potrebno nekoliko meseci da se formira istražni mehanizam. Ne želite da čujete da u sirijskoj Dumi nisu nađeni tragovi hemijskog napada", rekao je Nebenzja.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je SAD da žele rezoluciju kako bi "opravdale upotrebu sile protiv Sirije".

Nebenzija je rekao da ta rezolucija ima za cilj da oživi staro istražno telo o hemijskom oružju u Siriju. Rusija se u novembru usprotivila nastavku mandata tog tela uz ocenu da je to "marioneta u rukama onih koji su protiv sirijskih snaga".

Američki nacrt predviđa stvaranje nezavisnog istražnog mehanizma UN za slučajeve upotrebe hemijskog oružja u Siriji. Mandat tog organa bio bi godinu dana i mogao bi da se obnovi

UN više nemaju takvu grupu jer joj krajem 2017. godine nije produžen mandat, pošto je Rusija uložila veto. Rusija je pre sednice zatražila od Saveta bezbednosti UN da glasa o dva nacrta rezolucije o Siriji.

U ruskom nacrtu rezolucije traži se novo ekspertsko telo za utvrđivanje odgovornosti za napade hemijskim oružjem u Siriji, javila je agencija AP. Drugi nacrt odnosi se na podršku Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i novoj istrazi u Siriji.

Za prvi ruski predlog glasalo je šest zemalja, sedam je bilo protiv, a dve uzdržane.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli navela je da bi ruski nacrt nije nepristrasan i da Rusiji daje mogućnost da stavi veto na izbor istražitelja te da bi mogla da utiče na istragu.

I Hejli, ali i predstavnici drugih zemalja, poput Velike Britanije i Francuske još jednom su krivicu prebacili na Damask, optužujući Moskvu da štiti sirijskog predsednika Bašara al Asada.

SB nije prihvatio ni rusku rezoluciju koja poziva na istragu Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Za nju je bilo potrebno devet “da“, međutim podržalo ju je samo pet zemalja, četiri su bile protiv, a čak šest uzdržano, javlja AP.

Britanska ambasadorka Karen Pirs rekla je da se Britanija protivi toj rezoluciji jer je tim OPCW već otišao u Siriju, a ruski tekst nije uključio “novo telo“ za utvđivanje odgovornosti.

Izvori na terenu, među kojima spasioci volonteri poznati kao "Beli šlemovi", saopštili su da je više od 40 ljudi poginulo u subotu u napadu u Dumi, dok su opozicioni aktivisti naveli da je napad izveden zabranjenim hemijskim oružjem. Rusija tvrdi da izveštaji "Belih šlemova" nisu tačni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: