Strankinju vratili sa granice, pretukla sudiju u sudnici

Predsednicu Prekršajnog suda u Sremskoj Mitrovici Zoricu Marinković Ilieski u utorak je u sudnici tokom suđenja pretukla osuđena žena

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

12:41

Strankinju vratili sa granice, pretukla sudiju u sudnici
Ilustracija: Thinkstock

Reč je ženi koja je državljanka Mađarske, a koja je pretukla sudiju nakon što joj je izrečena kazna od 15.000 dinara zbog prekršaja iz Zakona o strancima.

Kako saznajemo, nju je policija zatekla nedaleko od Šida i tada kod sebe nije imala lična dokumenta.

Stranka je, kako nezvanično saznaje B92, vraćena sa granice zbog neispravne dokumentacije. Po hitnoj proceduri donesena je presuda, a dežurni sudija bila je upravo predsednica Prekršajnog suda.

“Kada je izrekla kaznu, osuđenica je krenula ka sudiji, prošla je pored sudskog tumača i zapisničara, koji je shvatio kakvu nameru ima, te je pokušala da je zaustavi. Međutim, ona je udarila sudiju, najverovatnije onom rukom koja joj je bila u gipsu, pa je i udarac bio jači. Sudija je pala na pod, udarila je još koji put”, kaže izvor B92.

Kako dalje opisuje, sve fotelje u prostoriji su popadale, a u sudnicu su odmah utrčali policajac i inspektor, koji su pre toga bili ispred sudnice.

“Praksa je da ne ulaze u sudnicu, za vreme davanja iskaza, da se ne bi shvatilo kao pritisak na stranku, ali sreća pa su bili ispred i odmah reagovali, inače ne znam kako bis e sve završilo”, kaže naš izvor.

Sudija Zorica Marinković, nezvanično saznajemo, zadobila je potres mozga, nagnječeno joj je koleno, ima tahikardiju i visok pritisak.

Mitrovčani ne pamte da se ikada nešto slično dogodilo u zgradi suda, pogotovo usred sudnice, neposredno nakon izricanja presude.

Iz Udruženja prekršajnih sudija navode da je Zorica Marinković Ilieski zadobila teške telesne povrede i da je “u teškom psihofizičkom stanju prevezena u Hitnu pomoć“.

“Nakon što je okrivljena priznala prekršaj, sudija joj je u prisustvu prevodioca i zapisničarke izrekla novčanu kaznu od 15.000 dinara, za šta zakon o strancima propisuje kaznu od 10.000 do 50.000 dinara, nakon čega je okrivljena ustala, prišla da potpiše zapisnik i brutalno pretukla sudiju“, ističe se u saopštenju.

Oni ističu da je reč o “nezapamćenom napadu na sudiju“.

“Užasnuti smo ovim događajem i insistiramo da se protiv učinioca brzo sprovede postupak i najoštrije osudi, kao i da se preduzmu sve neophodne mere i aktivnosti kako bi sudije prekršajnih sudova imale uslove da svoju funkciju obavljaju u bezbednom i zaštićenom okruženju", navodi se u saopštenju udruženja.

Osim toga, prema njihovim rečima, sudije prekršajnih sudova su često izložene pretnjama, zastrašivanjima i omalovažavanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: