Incidenti nad GR: Turski helikopter i dva F-16 nadletali

Turski helikopter nisko je leteo nad grčkim ostrvcetom Ro, zapadno od ostrva Kastelorico, javljaju grčki mediji.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 10.04.2018.

10:43

Incidenti nad GR: Turski helikopter i dva F-16 nadletali
Foto: Gettyimages

Grčka televizija "Skaj“ navodi da je grćka vojska ispalila upozoravajuće hice.

Nejasno je da li je u incidentu, koji se navodno dogodio u ponedeljak oko 23:30 h, učestvovao helikopter koji pripada turskoj vojsci ili civilna letelica.

Neimenovani izvori u grčkom Ministarstvu odbrane rekli su da su primenjeni grčki propisi, a takođe su naveli da je ministar odbrane Panos Kamenos u stalnom kontaktu sa šefom Generalne vojne komande (GES) i načelnikom Generalštaba oružanih snaga Grčke (GEETHA).

O incidentu je, napominje "Ekatimerini", obavešten i grčki premijer Aleksis Cipras.

Izvori u grčkom Ministarstvu odbrane kažu da su ovakvi incidenti namerni, kako bi za njih čulo tursko javno mnjenje.

Isti izvori navode da se Grčka uzdržava od bilo kakve provokacije i da će odgovoriti na takve akcije u skladu s međunarodnim propisima.

"Ekatimerini“ prenosi da su u nedelju dva turska borbena aviona ušla u vazdušni prostor Atine, ignorišući neformalni moratorijum na vojnu aktivnost između Grčke i Turske koji važi tokom najvećih verskih praznika.

Reč je o dva turska aviona F-16 koji su leteli nad ostrvima na severoistoku Egejskog mora na kojima je povodom Uskrsa boravio grčki ministar odbrane Panos Kamenos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: