BG: Spomenik u žiži - "Glava kao čioda, postament ogroman"

Spomenik čuvenom sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu pre nekoliko dana je bez ikakve pompe postavljen na Novom Beogradu u blizini TC Piramida.

Izvor: O2
Podeli
Screenshot/O2
Screenshot/O2

Spomenik je privukao ogromnu pažnju građana i korisnika društvenih mreža - što je dobro, samo da razlog za toliku pažnju nije izgled spomenika.

U Moskvi je Gagarin zaslužio da spomenik bude visok 42,5 metra, ali pitanje je zašto spomenik Juriju Gagarinu u Beogradu odudara od, najjedostavnije rečeno, očekivanog izgleda.

Komentari građana su raznoliki:

"Glava kao čioda, a postament ogroman", "Gagarin je zaslužan i treba spomenik ali ovako ne", "Malo je nezgodno, bio bi lepši da je veća glava ili da je uži", "Pozicija možda nije okej ali je korisno i izgleda meni predivno".

Nije poznato kako su izgledala druga idejna rešenja, da li ih je uopšte bilo, i ko se odlučio za ovo. Još nismo uspeli da saznamo ni ime autora.

Inicijativa je pokrenuta odavno, a pre godinu dana gradski odbornici doneli su odluku da spomenik sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu bude postavljen u istoimenoj ulici na Novom Beogradu. Na njemu su pored Karić fondacije uklesana imena još jednog srpskog i dva ruska fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu