"Napeto" između Trampa i Netanjahua zbog povlačenja trupa

Američki predsednik Donald Tramp obavio je napet razgovor s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Taj razgovor je obavljen zbog izraelske zabrinutosti da će se SAD povući iz Sirije i omogućiti izraelskim neprijateljima da se još bolje učvrste u toj susednoj zemlji, preneli su izraelski mediji.

U zvaničnom saopštenju Netanjahuovog kabineta razgovor koji je vođen u sredu opisan je drugačije i navedeno da je Netanjahu zahvalio Trampu na njegovoj posvećenosti bezbednosti Izraela.

Nije pomenuta nikakva napetost između dva lidera koji se inače smatraju vrlo bliskim, već je navedeno da je "premijer Netanjahu govorio s predsednikom Donaldom Trampom o regionalnom razvoju i Iranu".

Izraelski mediji navode pozivajući se na izjave američkih zvaničnika, da je veliki deo Netanjahuovog razgovora s američkim predsednikom bio posvećen nameri povlačenja snaga SAD iz Sirije.

Tramp je najavio svojim savetnicima, kako je objavljeno, da on želi da se svi vojnici povuku u roku od šest meseci, rekla su tri zvaničnika SAD, a da finale bude pred izbore na pola mandata.

Međutim, Tramp nije dao formalnu naredbu o povlačenju 2.000 vojnika koji su trenutno u Siriji, niti je javno objavio rok, osim što je rekao da će se SAD povući čim poslednji borci Islamske države budu pobeđeni.

U tom svom ishitrenom potezu Tramp je usamljen. Pentagon, Stejt department i CIA su duboko zabrinuti za posledice u slučaju da SAD iza sebe ostave vakuum u Siriji.

Zabrinut je i Izrael i arapski lideri, kao i druge nacije u koaliciji koju predvode SAD.

strana 1 od 460 idi na stranu