EU pozdravila najave Prištine – i dala rok / VIDEO

Evropska unija je pozdravila najavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da da mandat upravljačkom timu za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 05.04.2018.

16:06

EU pozdravila najave Prištine – i dala rok / VIDEO
Foto: Getty Images

Kako prenosi Tanjug, EU je Prištini dala rok za izradu statuta od četiri meseca.

"Najava premijera Ramuša Haradinja... je vrlo dobrodošla. Izrada nacrta statuta je počela i završiće se u vremenskom okviru od četiri meseca", stoji u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

U saopštenju se navodi da ovaj ”dugo očekvini korak” omogućava početrak primene dogovora o Zajednici srpskih opština, što je, kako se naglašava, obaveza koju je Kosovo preuzelo u okviru dijaloga kome posreduje EU uz sporazume dogovorene u Briselu u aprilu 2013. godine i avgustu 2015. godine.

”EU će pozvati glavne pregovarače Beograda i Prištine, njihove timove , kao upravljački tim i tehničke eksperte na razgovore u Brisel, kako bi se konstruktivno i u dobroj volji angažovali u procesu izrade nacrta”, zaključuje se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istovremeno, direktorka za Zapadnu Evropu, Zapadni Baklan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove, Angelina Ajnhorst, koja se nalazi u poseti Prištini, naglasila je da ” Kosovo mora da sprovede sporazum o ZSO bez većih kašnjenja”. Ona je dodala da nesporazumi izmedju Beogrda moraju biti rešeni ”u miru i kroz dijalog.

Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je za Tanjug u utorak da je za Kosovo ”vrhunski prioritet” da radi u skladu sa ”zaključenim dogovorom” o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: