Otac Litvinjenka: Biće osramoćeni i Tereza i onaj klovn

London -- Otac Aleksandra Litvinjenka, agenta koji je otrovan u Londonu pre decenije, komentarisao je za ruske medije slučaj Sergeja Skripalja.

Izvor: B92
Podeli
screenshot/RT
screenshot/RT

Valter Litvinjenko kaže da su ruski begunci u Velikoj Britaniji taoci obaveštajnih službi Zapada. Verovao je, kako kaže, godinama da su Rusi umešani u napad na njegovog sina 2006, ali je, dodaje, promenio svoje mišljenje pošto je godinama analizirao “nedoslednosti u istrazi“.

London, da podsetimo, tvrdi da je Litvinjenko otrovan radioaktivnim polonijumom. Čin je označen kao akt “nuklearnog terorizma“, za koji je optužena Rusija, a Moskva te optužbe odbacuje.

Napad na bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju u Solzberuju 4. marta označen je kao “prvi napad nervnim agensom u Evropi od Drugog svetskog rata“.

Valter Litvinjenko za RT kaže da iako postoje sličnosti sa slučajem trovanja njegovog sina, korišćena je drugačija taktika.

Kako kaže, trovanje njegovog sina osmišljeno je sa ciljem da se pokaže kako je Moskva “ekstremno surova“ i kako se ona “nosi sa neprijateljima“. Trenutna situacija sa slučajem Skripalj stvorena je, kako tvrdi, kako bi se isprovocirala reakcija Moskve.

“Shvatili su da su zabrljali sa slučajem Litvinjenka i odlučili su da promene taktiku. Ne pokazuju nikakve dokaze sada, svodi se na čekanje reakcije iz Moskve. Ako je bilo, kako kažu, ruskog traga, sve bi bilo jasno odavno“, rekao je on.

Veruje da je ova istraga mnogo manje transparentna nego ona iz 2006. godine.

“Isto je bilo i sa Sašom (Aleksandar), da je bilo ruskog traga, to bi se pojavljivalo iznova i iznova do danas. Skotland jard (sedište londonske policije) nije tražio kriminalca. Skotland jard je prikrivao tragove“, dodao je on.

“Biće teško sve sakriti i na kraju neće uspeti. Biće uhvaćeni, a Tereza Mej će biti osramoćena, a i onaj klovn, ministar spoljnih poslova Boris Džonson, će biti osramoćen“, naglasio je on.

Kako kaže, ljudi poput Aleksandra dođu u situaciju u kojoj postaju taoci stranih vlada i obaveštajnih službi.

“Za njih nije korisno da Skripalj ostane živ. A devojka, ona ne zna ništa. Skripalj zna. Ona je jednostavno došla da poseti oca i upala u ovo. Pustiće nju da ide dalje verovatno, ali ako zna nešto – neće se ni ona izvući“, dodao je Litvinjenko.

strana 1 od 460 idi na stranu