"Predlog rešenja za Kosmet da omogući put Srbije ka EU"

Radna grupa Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 iznela je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svoje mišljenje u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosmetu.

Izvor: B92

Subota, 31.03.2018.

11:39

Foto: Screenshot / Tanjug

Kako prenosi Tanjug, Radna grupa očekuje takvo rešenje za Kosovo i Metohiju koje će očuvati mir i bezbednost u regionu i nesmetan put Srbije ka EU.

Platforma za izradu sveobuhvatnog rešenja kosovskog pitanja takođe mora biti u skladu sa međuanrodnim kontekstom, ukazuje Radna grupa za Poglavlje 35, čiji stavovi su pročitani danas na debati Nacionalnog konventa organizovanoj u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Kada je reč o miru u regionu i bezbednosti građana, Radna grupa naglašava da svako zaoštravanje odnosa dovodi do novih tenzija, koje ne idu u prilog rešavanju kosovskog pitanja, otežavaju život Srbima na Kosovu i dovode do novih podela u društvu.

Izgradnja trajnog mira, kako ukazuje, podrazumeva uspostavljanje vladavine prava.

Predlog sveobuhvatnog rešenja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine treba da omogući nesmetan put Srbije ka članstvu u EU, u skladu sa obavezama koje je Srbija već prihvatila Pregovaračkim okvirom EU za Srbiju, naglašava Radna grupa.

Predlog rešenja, kako dodaje, treba tražiti u skladu sa međunarodnim kontekstom, na bazi realnih koristi i troškova za građane Srbije, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pre svega sa EU, i u kompromisu sa institucijama na Kosovu.

Radna grupa podvlači da je neprihvatljiv svaki predlog rešenja koji je izraz maksimalističkih zahteva jedne ili druge strane.

Pregovori Beograda i Prištine moraju, kako ukazuje Radna grupa, biti nastavljeni u dobroj veri i uz punu posvećenost obe strane za iznalaženje sveobuhvatnog rešenja.

Odustajanje od pregovora i primene već dogovorenih sporazuma predstavlja veliku opasnost po čitav proces normalizacije odnosa i dovodi do jačanja nepoverenja u iskrene namere dve vlade da obezbede normalan život i prosperitret građanima, navodi se u stavovima Radne grupe.

Članice Radne grupe konstantju nedostatke u načinu na koji je do sada vođen unutrašnji dijalog i smatraju da je potrebno uložiti dodatne napore za vođenje dijaloga u institucijama, pre svega u Skupštini Srbije.

Potrebno je nastaviti sa unutrašnjim dijalogom i nakon javnog predstavljanje Platforme o rešenju kosovskog pitanja, u formi koja omogućava otvoreni i konstruktivni dijalog između predstavnika vlasti, opozicije, organizacija civilnog društva i drugih zainteresovanih strana, jer je to jedini način da se postigne društveni konsenzus, obebedi primena i osigura održivost predloženog rešenja, navodi Radna grupa na Konventu koji je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: