Novosti: "Skica" ZSO ide u EU

Ukoliko do 20. aprila Priština ne bude preduzela konkretne korake za formiranje ZSO, predstavnici srpskih opština pokrenuće inicijativu za formiranje ZSO..

Izvor: Tanjug

Subota, 31.03.2018.

00:48

Novosti:

Oni će napraviti akcioni plan, o čemu će EU biti obaveštena, pišu "Večernje novosti"

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić kaže za taj list da je Prištini dat rok da ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma, a da onda sledi formiranje organa Zajednice srpskih opština, odnosno Skupštine koja će potom usvojiti statut ZSO.

"Mi koji smo deo ovog sporazuma imamo pravo na njega, i zato ćemo ukoliko Priština ne ispoštuje svoj deo obaveza, sami to učiniti. Pogotovo što očekujemo da će ZSO postati krovna institucija koja će objediniti i povezati Srbe na Kosmetu i olakšati im život na ovim prostorima", kaže on.

Plan podrazumeva da Upravljački tim, koji čine četiri predstavnika srpske zajednice, i koji je već Brisel imenovao, napravi Nacrt statuta Zajednice. Taj dokument zatim usvajaju skupštine opština koje ulaze u sastav Zajednice.

Kako je predviđeno, to su četiri opštine sa severa: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i opštine Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot.

U planu je bilo da se Zajednici pridruže i dve novoformirane opštine sa srpskom većinom, Prilužje-Plemetina i Gora, čije je osnivanje tražila srpska zajednica na KiM, ali to se dosad nije dogodilo. Kad budu formirane, one mogu da donesu odluku da se priključuju ZSO.

Kada statut ZSO bude gotov, o njemu će se izjašnjavati svaka Skupština deset opština, a potom će biti zakazana konstitutivna sednica Skupštine ZSO.

U parlament ZSO svaka opština delegiraće određeni broj svojih predstavnika, a on će onda izabrati svog predsednika i Savet, kako je i predviđeno Briselskim sporazumom, pišu "Novosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: