SAD izdale upozorenje za Kosovo: Oprez, mogući napadi

Američka ambasada na Kosovu upozorava svoje građane na povećani rizik terorističkih napada na Kosovu, posebno za vreme uskršnjih praznika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavković

Kako je navedeno na sajtu Ambasade SAD u Prištini, američki državljani bi trebalo da budu oprezni tokom događaja vezanih za proslave pravoslavnog i katoličkog Uskrsa.

U upozorenju ambasade, koje je izdato u utorak, naglašava se da ekstremisti nastavljaju da se fokusiraju na turističke lokacije, tržne centre, barove, verske objekte i druge „lake“ mete. Oprez na navedenim mestima je posebno važan, navodi se.

Amerikancima koji dolaze na Kosovo ili su već tamo savetuje se da se ne ističu u javnosti i da ne privlače pažnju na sebe, da promene rutinu kretanja kako bi postali nepredvidivi za kriminalce i teroriste i da kada se nalaze na javnom mestu obrate pažnju na izlaze u slučaju opasnosti i službe bezbednosti.

Savetuje im se i da izbegavaju javna okupljanja i demonstracije, da budu oprezni na turističkim lokacijama i da prate lokalne medije i prate instrukcije Ambasade SAD ili najbližeg konzulata.

Upozorenje je izdato u sredu, dva dana nakon što je situacija na Kosovu uzavrela zbog hapšenja direktora Kancelarije za Kim Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Na sajtu Stejt departmenta za Kosovo nema posebnih upozorenja, a poslednje je objavljeno 10. januara kada je postojalo upozorenje na terorizam i "nemire" u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Đurića je Kosovska policija uhapšila pa "deportovala" u Beograd u ponedeljak po podne, a tokom akcije hapšenja povređeno je više od 30 Srba koji su prisustvovali akciji hapšenja Đurića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon incidenta na Kosovu izjavio da su teroristi obučeni u policijske uniforme specijalnih jedinica nepostojeće države Kosovo hteli da pokažu da mogu da zauzmu sever Kosova. Tenzije su se nastavlie, kada je Srpska lista objavila da planira da sama formira Zajednicu srpskih opština.

U Mitrovačkom dvoru u Kosovskoj Mitrovici održan je sastanak predstavnika Srba sa Kosova. Predstavljen je i grb Zajednice srpskih opština.

Prva reakcija iz kosovske vlade je bila da ta zajednica neće imati legitimitet. Kako je navedeno, ZSO neće imati legitimitet zbog “nepoštovanja zakona Republike Kosovo".

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručio je putem Fejsbuka da nema podele Kosova, niti će biti razmene teritorija. On je na ovoj društvenoj mreži napisao da Srpska lista treba da se vrati za sto i diskutuje o zajedničkim temama za dobrobit svih građana.

"Ultimatum je pogrešan pristup, jedina formula je legitimna i ustavna osnova. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, treba da shvati da naše strpljenje nije bezgranično i da ćemo braniti naše pravo", napisao je Haradinaj. Iz izjava Ramuša Haradinaja svima postaje jasno da u Prištini na funkcijama sede ljudi koji ne žele mir, već spremaju rat, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu