Koje su koristi od otvorenih podataka državnih institucija

Bezbednost dece u saobraćaju u blizini jedne beogradske škole može da bude povećana jednostavnim približavanjem postojećeg „ležećeg policajca“ pešačkom prelazu.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je rezultat analize dobijene ukrštanjem otvorenih podataka sa Portala otvorenih podataka (data.gov.rs) i Geosrbija (geosrbija.rs).

Postavljanje otvorenih podataka na nacionalnim portalima koje održavaju Kancelarija za IT i eUpravu Vlade Srbije i Republički geodetski zavod ima veliki značaj za transparentnost rada javne uprave, razvoj IT preduzetništva, ali i za državu i društvo u celini, saopšteno je iz kancelarije predsednice Vlade Srbije.

Primera radi, ukoliko se sa podacima Geosrbije ukrste podaci o broju saobraćajnih nezgoda, koje je na portal postavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, dobijaju se korisne analize, poput one da je na Pančevačkom mostu u Beogradu najveća frekvencija saobraćajnih udesa baš na sredini mosta, navodi se.

Pretpostavka je da vozači smanjenom brzinom prilaze mostu, a zatim ubrzavaju, pa je neprilagođena brzina uzrok većem broju udesa na sredini mosta. Analiza sugeriše da se postavljanjem dodatne kamere i upozorenja na sredini mosta mogu preduprediti udesi na tom mostu.

Šira upotreba informacionih tehnologija i korišćenje otvorenih podataka odličan su primer kako uvođenje elektronske uprave, koja je jedan od prioriteta predsednice Vlade Ane Brnabić, unapređuje kvalitet života građana Srbije, državu čini efikasnijom i stvara velike mogućnosti za privredu, dodaje se u saopštenju.

Postavljanje podataka u mašinski čitljivim, otvorenim formatima utiče na transparentnost državne uprave, lokalne samouprave i javnih preduzeća .

Takvi podaci predstavljaju sirovinu, odnosno „naftu 21. veka“ za građane, privredu i civilno društvo, između ostalog i za startapove i IT preduzetnike.Nacionalni portal otvorenih podataka (data.gov.rs), centralno mesto na kojem će biti objedinjeni svi podaci državnih organa i stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, u rad je pušten krajem prošle godine, navodi se.

Ova centralna baza trenutno okuplja 22 institucije, koje su otvorile 200 setova svojih podataka i stavile ih na raspolaganje građanima, privredi i civilnom društvu.
U Skupštini Republike Srbije su u fazi izglasavanja dva zakona koji definišu korišćenje portala otvorenih podataka: Zakon o eUpravi i Zakon o Nacionalnoj infrastrukturi geoprostornih podataka.

Prvi Zakon, pored obaveze državnih organa da omoguće elektronsko upravno postupanje, definiše i ponovnu upotrebu podataka, licencu za ponovnu upotrebu i Portal otvorenih podataka.

Drugi Zakon definiše uspostavljanje i održavanje Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka koja služi da se na njoj pronađu svi prostorni podaci na državnom i lokalnom nivou, kao i da se međusobno povežu i prikažu na način koji odgovara potrebama državnih organa, privrede i građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 148 idi na stranu