Nedeljnik: Zašto biste napustili Srbiju?

Građani Srbije imaju mnogo razloga da napuste zemlju, a dovoljan im je samo jedan razlog da ipak ostanu ovde - život u uređenoj zemlji.

Izvor: Nedeljnik
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

To je pokazalo onlajn istraživanje Nedeljnika.

Na pitanje "Zbog čega biste napustili Srbiju?" ponuđeno je 20 različitih odgovora.

U prvih pet najčešće biranih nisu ni male plate, ni stalan posao, ni studiranje u inostranstvu, ni bolja karijera... Nisu to bili ni čisto ekonomski razlozi iz korpusa "trbuhom za kruhom", za koje se najčešće misli da su prelomni.

Na osnovu 31.650 unosa, dobijeni su rezultati po kojima je na prvom mestu kao razlog za odlazak iz Srbije: "Jer želim da živim u uređenoj zemlji". Sledeći je "Zbog nesposobnih i lopovskih političara", zatim korupcija i kao četvrti najčešći odgovor je "Jer se ovde nikad ništa neće promeniti".

Sledećim redosledom dalje su najčešće zaokruživani: pravna nesigurnost, nepotizam, nacionalizam i primitivizam, male plate, bolja perspektiva u inostranstvu i "svi lopovi koji me potkradaju, kojih ima na svakom koraku"...

Ekonomista Goran Nikolić kaže da je ključni razlog za to što su u našoj zemlji i u regionu posle 28 godina ili 18 godina puta ka Evropskoj uniji sve nade i iluzije uništene, i stojimo praktično tamo gde smo i bili.

"Priča o boljem društvu i boljem životu je na neki način izgubila kredibilitet. To je prosto jedno razočaranje i samo odsustvo nade je uzrok takve ocene. A to je opasna pojava", kaže Nikolić za Nedeljnik.

Šta sve o ovom fenomenu kažu stručnjaci i šta nam govori to što su slični rezultati bili u istraživanju u Hrvatskoj čitajte u velikom istraživanju objavljenom u novom Nedeljniku, koji je na kioscima od četvrtka 29. marta.

strana 1 od 148 idi na stranu