Vučić: Mi smo krivi i što smo živi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da zna da su prebijanje Đurića naredili najviši zvaničnici Prištine. "Da smo mi to uradili ne bi nas niko spasao".

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

On je, na Pasuljanskim livadama, gde je održana pokazna vežba Vojske Srbije, rekao i da ne zna kada i kako da pregovara sa zvaničnicima Prištine, za koje zna da su naredili hapšenje direktora Kancelarije za KiM. "Ne znam da vam kažem da li ćemo nastaviti razgovore sa Prištinom jer ni sam ne znam kako ćemo", rekao je Vučić.

Takođe, kako je rekao, svima bi trebalo da bude jasno da Priština sama o svemu ne odlučuje, već to umesto nje rade sponzori njene nezavisnosti.

Odgovarajući na pitanja novinara o razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je rekao da mu smetaju ocene nekih medija u kojima se on kritikuje zbog razgovora s Putinom. "Razgovarao sam sa svima i razgovaram sa svima. Ne postoji niko u Evropi ko ne razgovara s Putinom. Danas ću razgovarati i sa Erdoganom, razgovarao sam i sa Federikom Mogerini, istog dana", istakao je Vučić.

Pročitajte još i:

Vučić: Videli ste oružje iz stokova za uništenje

Vojska na poligonu, scenario - "pokušaj otcepljenja" FOTO

"Ja ništa više ne razumem. Moj posao je da razgovaram sa svima i sve upoznam sa situacijom na KiM i tražim odgovore", rekao je Vučić. Dodaje da je teško razgovarati sa nekim ko je sponzor nezavisnosti Kosova, a to su SAD. "One to i ne kriju i s tim se ponose, kao i neke zapadne zemlje. Kada s njima razgovarate vidite da je Albancima sve dozvoljeno", kaže Vučić.

"Da se ne daj bože dogodilo da smo mi pretukli bilo kog Albanca ne bi nas na kugli zemaljskoj spasio niko. Bila bi to glavna vest, bili bi prokazani, žigosani....Ovoga puta su gledali da se prećuti. Odvratno mi je to licemerje njihovo, kada nemaju hrabrosti da kažu kakve su odluke napravili 2008. onda prozivaju obe strane. Ja imam hrabrosti to u lice da kažem svima. Moj posao je da štitim Srbiju", istakao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, zapadni lideri strašno se, kako kaže, nerviraju kada im se pokažu papiri, sa izuzetkom Mogerini koja je imala hrabrosti odmah da dođe u Beograd. "Kada im pokažete papire o poslatim papirima, tri puta poslatim, kada vide da nema odgovora, kada ne znaju šta da vam kažu, onda kažu 'pa mi to moramo sada da prevaziđemo'", kaže Vučić.

Rekao je i da Srbija hoće da čuva mir i to je naš najvažniji cilj, ali i dodaje "da svi hoće da prihvatimo krivicu za nešto u čemu nismo učestvovali". "Jesmo li mi vukli nekog kao psa i jesmo li mi kao stoka to radili? Nismo. Ali smo krivi što smo živi, krivi smo što smo Srbi i ne vidim nikakvu drugu krivicu", zaključio je on.

"Niko ne zna kako ćemo razgovarati sa Prištinom"

Napadaju me oni koji su, dok su bili na vlasti, izgubili sve što se može izgubiti, rekao je predsednik Aleksandar Vučić reagujući na kritike i napade opozicije povodom događa vezanih za hapšenje Marka Đurića na Kosovu. Koga drugog bi napadali?

Neće valjda Albance da napadaju, pošto smo Marko i ja dogovorili da izvedemo sve to, ali nam je malo izmaklo kontroli, pa su ga malo jače prebili nego što smo očekivali“, ironično je odgovorio Vučić na pitanje novinara o tvrdnjama opozicije da je hapšenje Đurića bilo unapred dogovoreno, režirano, smišljeno "žrtvovanje"... Istakao je da su „oni“ sve rekli od 2004. do 2008. i do 2012.

Sve smo izgubili u njihovo vreme, sve što smo mogli izgubiti i što nismo čak ni sanjali. Otišla je Crna Gora, Kosovo je postalo nezavisno bar za jedan deo zemalja, a njihova jedina reakcija je bila - da nas dovedu do bankrotstva. To je jedino što su mogli da urade“, objasnio je on.

Vučić je kritikovao da su pripadnici aktuelne opozicije tada samo ćutali na sve to, jer su se tukli među sobom, pošto su se borili ko će valdati i ko će uzeti kasu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko ne zna kako će u budućnosti izgledati razgovori Beograda i Prištine ali da će ih sigurno biti.

"Postavlja se pitanje da li ćemo posle ovoga razgovarati, razgovaraćemo, a kako, niko ne zna kako. Kako ja da gledam (predsednika Kosova Hašima) Tačija i ove koji su naredili prebijanje Marka Đurića", rekao je Vučić i dodao da je međunarodnim zvaničnicima rekao da "puste malo vremena da prođe, pa da će videti".

On je rekao da se postavlja pitanje poverenja između Beograda i Prištine i dodao da on zna da su hapšenje Đurića naredili Tači i premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

"Sačuvaćemo mir, a šta ćemo dalje, ni sam ne znam šta bih vam rekao", rekao je Vučić.

On je rekao da, suštinski, prištinski zvaničnici ne žele Zajednicu srpskih opština, da žele da ona bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, koji bi ZSO sveo na nivo nevladine organizacije.

"To treba da bude NVO čiji će članovi moći da žvaću žvake kad im dozvole Tači i Haradinaj", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbi sa Kosova i Metohije neće sami pokušati da formiraju ZSO već da su spremni da to učine u skladu sa Briselskim sporazumom i onim što su predsednik i premijer Kosova, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj rekli prethodnih dana o zajednici.

"Briselski sporazum potpisan je 18. ili 19. aprila 2013. godine, više od 1.800 dana neko nije ispunio svoju međunarodno priznatu obavezu niti ih je bilo ko pritisnuo da to urade", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da Srbi i dalje hoće da formiraju ZSO sa predstavnicima kosovskih Albanaca ali je i ocenio da nikada neće doći do usvajanja statuta te zajednice jer će iz Prištine kako je naveo, uvek reći da je nešto protivustavno.

On je rekao da su ga od jutros kritikovali zbog čega razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a da je njegov odgovor da će razgovarati sa svima, kao i da će danas ragovarati sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Moj posao je da štitim Srbiju i ne zanima me odakle ko dolazi", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu