4 pitanja: Zašto "ne danas", zašto Đurić, ko je komandovao

Haos na severu Kosova i hapšenje šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića ponovo su podigli tenzije, a i dalje nisu jasni svi detalji događaja od ponedeljka.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

13:58

4 pitanja: Zašto
Foto: Tanjug/AP/Bojan Slavkoviæ

Niz izjava iz Beograda, Prištine i tek poneka iz Brisela dalo je odgovore na neka pitanja, srpski zvaničnici su javnosti na uvid dali i dokumentaciju, ali je štošta ostalo nedorečeno.

Od toga zašto je Đurića morala da hapsi, a kasnije i nasilnički vuče po ulicama grupa specijalaca, preko toga šta je bilo sa "zabranom ulaska", do toga kako je "jedan poziv smirio stvari".

Ulaz, obaveštenja i zašto "ne samo danas"?

Prema dostupnim informacijama, haos u Severnoj Mitrovici je izbio (bar zvanično) zbog toga što šef Kancelarije za KiM Marko Đurić "nije imao dozvolu da uđe na teritoriju KiM".

Kako je objavljeno u petak, Đuriću i Selakoviću su prištinske vlasti zabranile ulazak na Kosovo tokom posete najavljene za 26. mart, ali je Đurić tada rekao da "Albanci ne mogu da ga spreče da se obrati svom narodu".

Nakon incidenata, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da prema sporazumima postignutim u dijalogu Beograda i Prištine Đurić i ne mora da traži dozvolu od prištinskih vlasti, već da je potrebno samo da ih na vreme obavesti o poseti - u njegovom slučaju 24 sata pre prelaska administrativne linije.

Vučić je te večeri rekao da su obaveštenja poslata mnogo ranije - odnosno tri puna dana. Kasnije su medijima prosleđeni i tekst sporazuma i čitava prepiska koja govori tome u prilog. Opširnije na ovom linku.

Prištinski zvaničnici su o tome malo govorili, ali je kosovski premijer Ramuš Haradinaj rekao, bez dubljeg objašnjenja, da je Đurić "izazivao kosovske vlasti".

"Preko više kanala smo pozivali Đurića da ne ulazi na teritoriju Kosova u ponedeljak. Bilo mu je dozvoljeno da uđe na Kosovo bilo koji drugi dan, samo ne taj dan", rekao je Haradinaj.

U nizu izjava koje su davali prištinski zvaničnici u prethodnih 48 sati, ni u jednom trenutku nije objašnjeno zašto je samo u ponedeljak Đurić bio nepoželjan. Takođe, nije precizirano kako je Đurić uopšte bez dozvole ušao na Kosovo.

Zašto je uhapšen samo Đurić?

Pitanje je i zašto je meta bio samo Marko Đurić, kada je sa njim bio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, da bi dva dana kasnije u Mitrovici, bez ikakvih problema, boravio i Đurićev zamenik Petar Petković.

Selaković je posle Đurićevog hapšenja izjavio da je "došao na teritoriju svoje zemlje" i da će Đurića sačekati u Mitrovici, a Tanjug je u jednom trenutku tokom haosa javio da je kosovska policija pokušala i njega da privede, ali ta informacija do danas nije potvrđena.

Ko je komandovao akcijom i ko je učestvovao u njoj?

U međuvremenu se pojavio i članak prištinske "Gazete", koja tvrdi, pozivajući se na "domaće i međunarodne izvore", da je lično kosovski predsednik Hašim Tači naredio da se Đurić dovede u Prištinu i da se tamo ponizi i "vuče po ulici".

Kako navodi list, Tači je instrukcije dao na sastanku sa zamenikom premijera Bedžetom Pacolijem, ministrom policije Fljamurom Sefuom i direktorom KPS Špendom Mađunijom.

Iako mediji tvrde da je "Haradinaj bio po strani", Pacoli je rekao da je kosovski premijer o svemu bio obavešten.

Naredbe je prema tim izvorima davao Hašim Tači, ali je Tanjug naveo da je akciju vodio Mentor Šabani, prenevši izjavu bivšeg šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović da su njega obučavali američki specijalci u bazi Adem Jašari.

Kasnije je iz KPS demantovao da je Šabani vodio akciju i navedeno da je "sve rađeno po protokolu i uobičajenoj hijerarhiji", da bi predsednik Srbije naveo da je sve izvedeno uz podršku stranog faktora - konkretno i uz Euleks.

Vučić je rekao da su uz vozila specijalnih jedinica kosovske policije bila i vozila Euleksa, ali je iz te misije poručeno da oni "nisu učestvovali u akciji", da "pažljivo prate situaciju i patroliraju na severu Kosova", kao i da su oni "druga interventna instanca".

Poziv koji je zaustavio nasilje – ko je zvao koga?

Tokom prvog obraćanja posle hapšenja, Marko Đurić je rekao, ne želevši da otkriva detalje, da je "jedan poziv zaustavio nasilje".

"Da nije bilo jednog poziva iz Beograda nasilje u Mitrovici i teror nad Srbima nastavilo bi se i ja bih ostao u Prištini. Ali se, hvala bogu na tome završilo", rekao je Đurić.

O tome je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, za Prvu televiziju. On je naveo da je ”rekao pre dva dana da imaju rok do pola osam da se povuku”.

“I povukli su se, u 19.20 su vratili Đurića”, rekao je Vučić.

Prethodno su odgovor na pitanje "koji je to poziv", pokušale da daju "Novosti", koje su objavile da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio spreman da pošalje vojsku na teritoriju Kosmeta i da je "sprečio dalju eskalaciju nasilja jasnom porukom da je Vojska Srbije spremna da uđe u južnu pokrajinu ako se jedinice ROSU ne povuku, a Đurić ne bude pušten".

Pozivajući se na svoje neimenovane izvore, list piše da je Vučić sa svojom namerom "upoznao vlasti u Prištini, ali i pojedine zapadne centre moći".

I sam Vučić je u svom obraćanju rekao da je komunicirao i sa Briselom i sa Moskvom, a nakon sastanka sa Federikom Mogerini je rekao da "nije doneo odluku da podigne vojsku", da se nada da "neće nikada", ali da je to jedna od mogućnosti kada su zemlja i narod ugroženi.

"Rekao sam da moje reči nisu šala, da držim do svojih reči kada su ozbiljne i odgovorne. Čini mi se da su neki dobro razumeli da nije vreme da se igraju sa Srbijom, da Srbija nije slaba koliko bi želeli da jeste“, rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: