Pre 15 godina pronađeno telo Ivana Stambolića / VIDEO

Na današnji dan pre 15 godina pronađeni su posmrtni ostaci bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

22:41

Pre 15 godina pronađeno telo Ivana Stambolića / VIDEO
screenshot

On je otet krajem avgusta 2000. godine, a više od tri godine kasnije je njegovo zakopano telo pronađeno na Fruškoj gori.

Stambolića su ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije MUP Srbije, koji su osuđeni na maksimalne kazne zatvora.

Uoči saveznih izbora 2000. godine pominjalo se da bi Stambolić mogao da istupi kao protiv-kandidat Miloševiću za predsednika SRJ.

Čim se dalo naslutiti da će Stambolić na predstojećim septembarskim izborima možda postati vođa ujedinjene srpske opozicije (DOS) i njen predsednički kandidat, otet je za vreme rekreacije na Košutnjaku. Stambolić je pod pretnjom pištoljem ubačen u kombi pod izgovorom da ide na informativni razgovor.

U kombiju su mu na ruke stavljene lisice, noge su mu vezane lepljivom trakom. Belim kombijem odvezen je na Frušku goru gde je već ranije bila iskopana rupa, nakon čega je doveden do nje, prisiljen da klekne.

Sa dva metka u potiljak glave ga je ubio pripadnik JSO-a iz pištolja „pjetro bereta“ kalibra 22 LR (5,6 mm). Nakon toga su telo spustili u rupu zalili živim krečom i zakopali

Tadašnji mediji su nakon Stambolićevog nestanka poveli negativnu kampanju. „Politika“ je sugerisala da je neko od Stambolićevih poslovnih partnera umešao prste u kidnapovanje, navodeći da se on bavio poslovima „u kojima su se okretale milionske sume u devizama“. Dalje su izmišljane priče o njegovim navodnim firmama i poslovnim planovima.

O njegovoj sudbini se naredne tri godina ništa nije saznalo, čak ni nakon pada Slobodana Miloševića i petooktobarskih promena. Razne organizacije vodile su bezuspešnu kampanju pod nazivom „Gde je nestao Ivan Stambolić?“

Za sobom je ostavio suprugu Katarinu, sina Veljka, kćerku Tijanu i unuka Uroša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: