Vučić: U rečima Putina sam osetio najviši stepen podrške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je za Prvu televiziju o telefonskom razgovoru koji je imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Izvor: B92
Podeli

On je istakao da je sa ruskim liderom imao “dug i sadržajan razgovor“.

“Ako smem da kažem, a mnogo puta sam se susretao sa njim, danas sam u njegovim rečima osetio verovatno najviši stepen podrške, kao i u reakcijama, pošto ga dobro poznajem“, rekao je Vučić i dodao da je Putina pitao “šta je njegov savet“.

Pročitajte još: "Vučić je od Putina zatražio mišljenje i savet"

Kako kaže, to je nešto što ne možete kroz reči da opišete, već “morate da ga poznajete kako on to govori“. Osim toga, Vučić je naveo da je Putin najsnažnije osudio "napad na Đurića, upad na sever Kosova i prebijanje Srba".

“Rusi će u različitim institucijama preduzeti određene mere po tom pitanju“, naveo je Vučić.

Govoreći o dešavanjima i Mitrovici kada je uhapšen Marko Đurić, Vučić je istakao da je tada “neko glumio policiju“ i da nije policija ta koja “upada sa dugim cevima“.

Na pitanje da li je zadovoljan kako je Zapad reagovao, predsednik Srbije kaže “Naravno da nisam“.

“Mislim da ćemo svaku vrste podrške imati od Rusije, dogovorio sam da budemo u stalnom kontaktu, a razgovarao sam i sa Lukašenkom“, istakao je Vučić.

“Čekao sam samo da mi neko kaže da mi treba da pošaljemo izvinjenje, kao kada smo se držali Ustava i rekli da je Kosovo Srbija, pa poslali voz. Tada su se strašno naljutili na nas, pa smo se pola godine izvinjavali“, rekao je Vučić.

Vučić je u intervjuu za televiziju Prva govorio i o pojedinim medijskim tekstovima o tome da je razmatrao da pošalje vojsku na Kosovo nakon dešavanja u Mitrovici.

“Ne vidim šta je tu sporno, podrazumeva se da to razmatram, ali nisam doneo tu odluku. Da jesam, to je nešto što ne bilo moglo da se krije. A da li sam razmatrao? Naravno da jesam. Svaki put kada imate takvu neku situaciju morate i to da razmotrite. Ipak, izabrao sam mir i uvek ću tako ako ne bude došlo do toga da nemamo druge“, rekao je Vučić.

Pročitajte još: Vučić: Tadić, Janković, Jeremić gori i od Tačija, Pacolija

Govoreći o odnosima sa Prištinom i odnosu prištinskih zvaničnika prema Đuriću, Vučić je opisao šta se dešavalo u Briselu tokom poslednje runde pregovora:

“Imali smo sastanak i večeru u Briselu. Marko je bio sa mnom, nas dvojica smo predstavljali Srbiju. U jednom trenutku je Čolaku počeo je da preti Đuriću koji je napravio neki komentar, ali bez reči, samo izrazom lica. Ja sam tada preko pola stola rekao ’ovo ti je poslednji put da nekome pretiš fizički, to nije način da se razgovara, ako tako nastaviš više nećeš tu raditi’. Očigledno postoji netrpeljivost prema Đuriću, ali nije mi uopšte palo na pamet da bi moglo da se dogodi to što se dogodilo. Apsolutno iracionalna odluka.“

Vučić je naveo i da postoji nekoliko razloga za takav postupak Prištine:

“Prvi je što im se žuri, a stvari u svetu im ne idu u prilog. Drugi je taj što žele da otmu sever Kosova kako Srbi više ne bi imali šta da traže, žele da Srbima uzmu polednju kartu iz ruku za kompromis“, naveo je Vučić, istakavši da je sever Kosova “patološka opsesija Prištine“.

Kako kaže, šta god prištinski zvaničnici govorili oni nikad neće formirati ZSO.

“Zar nisu najavili da idu u formiranje ZSO? Jesu li to rekli? Divna vest, pa zar ne idu? Evo, Srbi su sada rekli hajde da formiramo ZSO. A ako su oni opet lagali, po ko zna koji put... Šta god govorili nikad suštinski neće formirati ZSO, zato su i izmislili priču o Ustavnom sudu. Večeras su izjavili – logo ZSO liči na srpske simbole. Ne, nego će da liči na Albanske? Još i šahovnicu da stavimo da Tači i Haradinaj budu zadovoljni?“

Prema njegovim rečima, Srbija osim same sebe nema nikakve garancije da jedinice ROSU neće upasti na sever Kosova.

“Rekao sam im pre dva dana da do pola osam moraju da napuste sever Kosova i do 19.20 su vratili Đurića. Nadam se sa im to više neće padati na pamet. Ipak, brine me kako će se odnositi prema Srbima koji tamo žive. Biće jednako loše, ali barem ih nisu ubijali i za to smo se izborili. Nadam se da im niko na svetu neće dozvoliti to da rade“, navodi Vučić.

Govoreći o argumentu Prištine da se Marko Đurić nije prijavio pri ulasku u Kosovo, Vučić je naveo da postoji “džentlmenski sporazum“ i da je tada dogovoreno da Đurić i Edita Tahiri ne moraju da šalju zahtev.

“Nekako ćemo morati da opet sa njima razgovaramo u Briselu. Kako, ne znam ni sam. O čemu da razgovaramo kad oni tuku naše pregovarače? Šta očekujete od nas? Da vam se izvinim jer postoji neko ko će da vam se osmehuje od uveta do uveta? Mi smo ispunili svoje, za njih je sve ostalo mrtvo slovo na papiru“, rekao je Vučić.

Na pitanje o poseti visoke zvaničnice EU Federike Mogerini Beogradu, Vučić je rekao da je Mogerinijeva želela da Srbiji “ukaže čast“.

“Hvala joj na korektnosti, ne može da kaže ko je kriv, ali je posetom Beogradu, čini mi se, sve dovoljno rekla“, istakao je Vučić.

Vučić je na kraju intervjua ipak dodao da ne postoji volja Zapada da se formira ZSO.

“A što nije uslov za viznu liberalizaciju Kosova nije bilo formiranje ZSO nego demarkacija sa Crnom Gorom? Zato što ih baš briga za Srbe i ZSO. Da su hteli na Zapadu da se napravi ZSO rekli bi to bio uslov za viznu leberalizaciju“, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 280 idi na stranu