I Australija proteruje Ruse; Moskva: Iza svega stoji NATO

Nakon SAD, Kanade i više od polovine zemalja EU, ruske diplomate zbog trovanja ruskog špijuna proteraće i Australija. Iz Moskve stižu nove reakcije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 27.03.2018.

08:50

I Australija proteruje Ruse; Moskva: Iza svega stoji NATO
Screenshot

Poslednja zemlja koja je odlučila, iz solidarnosti sa Velikom Britanijom, na čijem tlu je i otrovan dvostruki ruski špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, da protera ruske diplomate je Australija. Iz te zemlje jutros je najavljeno proterivanje dvoje ruskih diplomata.

Australijski premijer Malkolm Ternbul rekao je da su u pitanju "neprijavljeni obaveštajni agenti" i da imaju sedam dana da napuste Australiju.

Podsetimo, oko 20 zemalja, među kojima i SAD, sledilo je primer Londona i proteralo ruske diplomate. Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja opisao je odluku SAD da protera 12 clanova ruske diplomatske misije pri UN kao "neprijateljski korak".

"To je veoma pogrešan i neprijateljski korak. Obavešteni smo da naših 12 članova osoblja treba da napuste SAD", rekao je Nebenzja, prenosi Tass. Prema njegovim rečima, takvi potezi se ne slažu sa sporazumom SAD i UN.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova bila je optrija u osudi takvih diplomatskih poteza. Ona je kazala da iza akcija Evropske unije stoji NATO, koji se koristi politikom kažnjavanja i pokušava da demonizuje Rusiju.

"NATO stoji iza Evropske unije. EU je atraktivan politički konstrukt sa moćnim Severnoatlantskim savezom iza sebe", rekla je Zaharova, prenosi Tass. Ona je istakla da je "zadatak da se Rusija demonizuje" i da je "ono čemu sada svedočimo deo dugoročnog programa nekotrolisane rusofobije". "To je pitanje ne samo Rusije kao države, već pitanje Rusa i ruskog naroda", rekla je Zaharova.

Ona je govoreći za prvi kanal TV "Rusija" naglasila da SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo stoje iza provokacije u Salzburiju i da veliki broj proteranih ruskih diplomata iz zapadnih zemalja ne ostavlja nikakvu sumnju o tome.

"Da nije bilo ovih brojki danas, moglo se nagadjati o uzrocima ovog djavolskog nastupa koji je izvelo UK, ili o realnim koristima od ove čitave situacije koja se dogodila na teritoriji UK", rekla je Zaharova.

Naglasila je da se Rusija unapred pripremila za akcije britanskih saveznika. "Sasvim prirodno, mi smo shvatili nakon samita EU šta će se dogoditi i sasvim prirodno smo se za to pripremili", rekla je Zaharova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: