Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, sama formira ZSO

Srpska lista će izaći iz kosovske vlade, a zatim će krajem sledećeg meseca sama početi da formira Zajednicu srpskih opština na KiM, rekao je Goran Rakić.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 27.03.2018.

12:52

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade, sama formira ZSO
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

Kako je rekao, o tome je već obavešten predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim su predstavnici Srpske liste imali sastanak u Beogradu.

"Sutra ćemo u Kosovskoj Mitrovici održati sednicu skupština svih deset optšina sa većinskim srpskim stanovništvom i podnećemo predlog da do 20. aprila formiramo ZSO. Obavestili smo predsednika Vučića i on je rekao da će podržati svaku odluku koju mi budemo doneli", kazao je Rakić.

On je naglasio da nakon jučerašnjih događaja na KiM, Srpska lista više neće ćutati.

"Posle jučerašnjeg terorističkog napada na goloruki srpski narod u Kosovskoj Mitrovici i predstavnike Vlade Srbije, mi kao legitimni predstavnici Srba ne možemo biti nemi i nećemo biti ikebana", naveo je. i dodao da će Srpska lista izaći iz kosovske vlade. "Srpska lista će izaći iz vlade privremenih institucijai nećemo davati podršku. Mi znamo da će se oni ujediniti, lako se oni ujedine kada su u pitanju interesi protiv Srba. Ali, i mićemo se ujediniti i ostaćemo dole i branićemo svoje domove. I nikakva policija, ROSU ili Euleks neće nas oterati sa tih prostora."

Rakić je istakao i da je "ono juče bila proba kako da osvoje sever Kosova", ali je dodao da ga raduje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao "da nećemo dozvoliti nikakvu Oluju niti novi Bljesak".

On je ljudima na Kosovu i Metohiji poručio: "Imamo podršku Vlade Srbije", a uputio je i poruku Srbima koje Albanci pozivaju da budu deo kosovske vojske.

"Nemojte da budemo jedni drugima vukovi, nemojte biti vukovi našoj deci. Naćićemo neki način ako je vaša materijalna situacija loša, da ne bismo došli u situaciju da udari brat na brata."

Jevtić: Odluka jednoglasna, Vučić je razumeo i podržao

Tanjug, Dragan Kujundžiæ
Odluka o istupanju Srpske liste iz kosovske vlade jednoglasna je i jedinstvena, rekao je potpredsednik i ministar u toj vladi Dalibor Jevtić, te dodao da su tu odluku predstavnici Srpske liste danas saopštili predsedniku Aleksandru Vučiću. "On je tu odluku razumeo i podžao", rekao je Jevtić na pres konferenciji nakon sastanka s Vučićem.

Dodao je da su odluku o izlasku iz privremenih institucija u Prištini doneli ne samo zbog jučerašnjeg terora Albanaca na severu KiM, jer, kako je rekao, "čaša se već bila prelila".

Ta odluka znači, pojasnio je kasnije odgovarajući na pitanja novinara, da poslanici Srpske liste neće više podržavati u kosovskoj skupštini odluke vlade u Prištini.
"Šta će dalje biti...? Video sam neku inicijativu o vladi nacionalnog jedinstva. Neka se oni ujedinjuju. Mi želimo na demokratski način da se borimo za ono što nam pripada, a to je pre svega sloboda", rekao je Jetvić.

On je, naime, poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji žele i dalje da se na demokratski način bore za svoja prava, primetivši da, ako su Albanci imali nameru da po nekakvom nalogu hapse Marka Đurića, "trebalo je to da urade dostojanstveno, a ne ponižavajući sve nas". Ali, kako je ocenio, nisu oni nas ponizili, već sebe, jer su pokazali svoje prave namere.

"Mi smo, s druge strane, dali sve od sebe da naše građane vratimo na svoja ognjišta, a od navodne podrške nismo dobili ništa", rekao je Jevtić, pominjući slučajeve hapšenja Bogdana Mitrovića i doktora Zajića, čemu je, kaže, namera bila očigledno da one koji žele da se vrate odvrate od te namere.

Jevtić je rekao i da je razgovarao juče s kolegama Albancima iz skupštine u Prištini i pitao ih "kakav je to scenario napravljen da su, uz sve ružno što se dešavalo u Mitrovačkom dvoru, još Djurića vodili ulicama, a mogli su drugačije". "Jasne su bile namere, ali su najveću štetu napravili sebi i to sam im rekao", preneo je Jevtić.

On je rekao i da mora postojati odgovornost za sve što se juce dešavalo, i da to slobodno kaže i u Beogradu, ali i u Prištini. "Niko više od nas nije bio vise spreman da rešava probleme, pa je poruka za naše sunarodnike na celom Kosovu da nas je ovo samo više ujedinilo i ojačalo i da ćemo to pokazivati u narednim danima. Ne želim da dozvolimo da nas ponize, borićemo se na demokratski način, kao što ste videli juče, goloruki, ali naša borba ima za cilj mir, i to je naš jedini interes", rekao je Jevtić i dodao: "I naravno, da nas na KiM bude više".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: