"Odbijam da razbijam odnose s Rusima jer to hoće drugi"

Bivši slovački premijer Robert Fico, lider najjače stranke u vladi SMER, smatra da Slovačka ne bi trebalo da protera ruske diplomate na zahtev Velike Britanije.

Izvor: Beta

Utorak, 27.03.2018.

23:32

Getty images

On je istakao da Britanija ionako napušta Evropsku uniju i razbija veoma prijateljske i važne odnose Slovačke i Rusije.

"Pozvao sam sve, uključujući tu i predsednika, da se smire. Nećemo da galamimo samo zato što neko kuca na vrata i nešto traži. Nemojmo biti kao ovce koje idu na klanicu. Odbijam da razbijam standardne prijateljske i veoma važne odnose sa Rusijom samo zato što to želi neko drugi", kazao je danas nakon sastanka lidera vladajuće koalicije u Bratislavi bivši premijer Fico.

Bivši slovački premijer, koga su demonstracije desetina hiljada Slovaka povodom ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice naterale da u martu podnese ostavku, ali koji ostaje na čelu slovačkih socijaldemokrata, podsetio je da je Slovačka strateški povezana sa Rusijom i da ne treba da se priključi zemljama koje imaju ideološki probem sa Rusijom.

"Nije srećno da o nama neke zemlje sude prema tome koliko smo proterali diplomata. Velika Britanija nas je bacila preko palube u EU a sada od nas traži solidarnost. Cenim što smo jedna od 12 država (EU) koje trezveno razmatraju situaciju", podržao je Fica i lider Slovačke narodne stranke, predsednik parlamenta Andrej Danko.

Fico je na konferenciji za novinare sa Dankom i liderom najmanje stranke u vladi, Most-Hid, Belom Bugar optužio inostranstvo da vrši veliki pritisak na Slovačku, a ponovio je i teoriju zavere da navodno iza najvećih demonstracija od pada komunista i ogorčenja Slovaka zbog ubistva novinara i korupcije u državi stoji pokušaj puča iz inostranstva uz pomoć nevladinih organizacija i opozicije.

"Velikom delu sveta nije se svidelo kada smo u Ustav uveli definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. Velikom delu EU se ne sviđa što smo odbili obavezujuće izbegličke kvote", kazao je Fico.

Lider stranke slovačkih Mađara Most-Hid odbio je, međutim, na toj konferenciji za novinare, teorije zavere da su Slovaci koji protestuju na ulicama, ili nevladine organizacije, pokušali da izvrše puč i dovedu opoziciju na vlast.

Slovačka kao jedina u Višegradskoj grupi nije proterala zbog afere Skripalj ruske diplomate već je odlučila da prvo zatraži objašnjenje od ruskog ambasadora, što je danas kritikovao predsednik Slovačke Andrej Kiska i zatražio od novog slovačkog premijera Petera Pelegrinija jasan i odlučan stav prema saveznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: