"Premijer da kaže zašto samo mi nismo proterali Ruse"

Slovački predsednik Andrej Kiska traži od premijera Petera Pelegrinija da objasni zašto Slovačka kao jedina iz Višegradske grupe ne proteruje ruske diplomate.

Izvor: Beta

Utorak, 27.03.2018.

19:19

Getty Images

Ostale države članice su to učinile u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom u aferi oko trovanja Segeja Skripalja.

"Predsednik Andrej Kiska je zatražio od Ministarstva spoljnih poslova objašnjenje zašto Slovačka nije postupila isto kao naši partneri u Evropskoj uniji i Višegradskoj grupi u vezi sa molbom Velike Britanije da se proteraju ruske diplomate. Ne smatra da je objašnjenje dovoljno i izrazio je nezadovoljstvo dosadašnjim koracima resora spoljnih poslova", saopštio je danas portparol slovačkog predsednik Roman Krpelan.

Kiski je danas odluku da se prvo zatraži objašnjenje od ruskog ambasadora i sačeka, da se ruske diplomate ne proteruju pravdao danas državni sekretar u slovačkom Ministarstvu spoljnih poslova Lukaš Parizek, a prema nezvaničnim informacijama slovačkog Denjika N, za tu odluku odgovoran je lično šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak.

"Nakon tog sastanka predsednik Kiska je telefonom zvao premijera Petera Pelegrinija i obavestio ga je da očekuje principijelni i jasan stav Slovačke prema zahtevu da se iskaže solidarnost sa jednim od naših važnih partnera", kazao je portparol Kiske.

Premijer Pelegrini saopštio je predsedniku Kiski da će o tome u sredu raspravljati nacionalni Savet za bezbednost.

Državni sekretar Parizek odbio je navode da Slovačka nije solidarna sa Velikom Britanijom u aferi oko trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja samo zato što nije kao susedna Češka, Mađarska ili Poljska proterala ruske diplomate.

"Postupamo u koordinaciji sa EU. Ali naše pravo jeste da zauzmemo stav i da odaberemo adekvatne korake", kazao je Parizek i podsetio da Slovačka nije isključila dalje korake već prema tome kako će proteći razgovor sa ruskim ambasadorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: