Šta se dešavalo na KiM pre hapšenja Đurića VIDEO

Hapšenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici prethodilo je sijaset izjava i protivrečnih informacija koje su stizale sa KiM.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/Tanjug
Screenshot/Tanjug

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije su uhapsili Đurića oko 17:30 h. On i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković stigli su oko 17 časova na sever Kosovske Mitrovice na okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Postoje informacije da je priveden i Selaković, ali to i dalje nije potvrđeno i nije poznato gde je on.

Prema nezvaničnim saznanjima Prve, pripadnici kosovske policije prethodno su bacili suzavac ispred Mitrovačkog dvora u pokušaju da rasteraju Srbe koji im nisu dozvolili da uđu u prostoriju.

Pripadnici specijalne jedinice ROSU nalaze se na prelazu Jarinje, javio je ranije Kos-sev, dok je Koha.net izvestila da se 200 pripadnika ROSU nalazi u severnom delu Mitrovice.

Ranije je zamenik komandira kosovske policije za region Sever Besim Hoti demantovao da su specijalne jedinice ROSU krenule na sever Kosmeta.

Hoti je naveo da je upućena interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona koja sprovodi “operativni plan“ u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju Kosmeta.

U 13 sati je trebalo da bude održana vanredna konferencija za medije kosovske policije, ali je ona otkazana bez objašnjenja.

Priština je najavila da neće dozvoliti ulazak na teritoriju Kosova i Metohije srpskim zvaničnicima Marku Đuriću i NIkoli Selakoviću, ministar Vladan Vukosavljević je vraćen sa Jarinja, iako je imao najavljenu posetu manastirima, a ministar Aleksandar Vulin nije dobio dozvolu za nameravanu posetu porodici Vučetić u Kosovskoj Mitrovici.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli upozorio je da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova.

Hoti je prethodno naveo da je upućena interventna jedinica kosovske policije iz istog regiona koja sprovodi “operativni plan“ u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srpskih zvaničnika na teritoriju samoproglašene države.

“Ne radi se o specijalnim jedinicama, već o interventnoj jedinici. Sprovodimo operativni plan koji je na snazi, a on se tiče odluke da se ne odobri poseta zvaničnika srpske vlade“, naveo je Hoti.

Dodao je da je, prema njegovim informacijama, to tročlana delegacija zvaničnika, među kojima je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je javljeno, kosovska policija je oko 11.30 sati na administrativnom porelazu Jarinje onemogućila prolaz ministru kulture Vukosavljeviću, iako je njegova poseta uredno najavljena. Ministar kulture trebalo je da obiđe manastire na KiM.

Policija Kosova negirala je tvrdnje da ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i navela da je on, i pred toga što je imao dozvolu, sam odlučio da se vrati u Beograd.

Zamenik komandanta Kosovske policije tvrdi da je reč o interventnim jedinicama, ne o jedinicama ROSU.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova u kosovskoj vladi, Milan Radojević, nije imao informacije u vezi sa angažovanjem ROSU jedinice na Severu Kosova jer, kako je rekao, specijalne jedinice angažuje glavna direkcija Kosovske policije.

strana 1 od 98 idi na stranu