Haos u K. Mitrovici - priveden Marko Đurić VIDEO

Interventna jedinica kosovske policije privela je u Kosovskoj Mitrovici direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i potom ga odvela u Prištinu, pa na Merdare.

Izvor: Tanjug, Prva
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Pripadnici kosovske policije naoružani dugim cevima bacili su šok bombe ispred Mitrovačkog dvora u pokušaju da rasteraju Srbe koji im nisu dozvolili da uđu u prostoriju u kojoj je bio zakazan okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Policija je potom upala u Mitrovački dvor i tamo uhapsila Marka Đurića i jednog njegovog pomoćnika. Na snimku iz Mitrovice potom se vidi kako specijalci jednu osobu izvode i ubacuju u vozilo.

Mediji javljaju i da je više Srbima tom prilikom povređeno, dok RTS ističe da je povređen jedan njihov snimatelj.

Kako javlja reporter agencije Beta, prilikom upada policije u prostorije Mitrovačkog dvora, čuli su se pucnji, lomljava stakla i uzvici na albanskom jeziku. Suzavac je bačen i u salu Mitrovačkog dvora gde su bili okupljeni politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji.

Srbi na Kosovu i Metohiji su se potom okupili u Mitrovici, sirene su se više puta čule u tom gradu, kao i u Zvečanu, dok je kamionima blokiran put između Mitrovice i Zvečana.

Đurić je nakon toga nešto pre 19 časova stigao u Prištinu gde je odveden u policijsku stanicu "Centar", pa kod sudije za prekršaje, a nakon toga je preko prelaza Merdare prebačen u centralnu Srbiju.

Pročitajte još:

Policija je Đurića u Prištini izvela iz blindiranih vozila nešto dalje od policijske stanice, nakon čega ga je pred kamerama sprovela, dok su mu građani zviždali.

Iz Evropske unije su pozvali vlasti Srbije i Kosova da pokažu "neophodnu uzdržanost i zrelost da situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala", dok je kosovski predsednik Hašim Tači naveo da je sve "urađeno po zakonu".

Selaković i Đurić stigli su oko 17 časova na sever Kosovske Mitrovice na okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Napeto je bilo čitavog dana, a šta se sve dešavalo možete pročitati - OVDE.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je za 19.30 hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Iz Prištine je u petak saopšteno da je Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo, a da je "ostalim članovima delegacije ulazak dozvoljen".

Ipak, Đurić je za Tanjug rekao da će u ponedeljak biti u Mitrovici: "Albanci ne mogu da me spreče da se obratim svom narodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu