"Nije neophodno da Srbija prizna nezavisnost Kosova"

Profesor Londonske škole ekonomije i političkih nauka Spiros Ikonomidis kaže da niko sada ni u bliskoj budućnosti ne traži od Srbije da prizna nezavisno Kosovo.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.03.2018.

08:20

Getty

On dodaje da je važno da se nastavi proces normalizacije odnosa.

"Važno je da se prevaziđe retorika po kojoj se tvrdi da se s Prištinom pregovara po diktatu nekog sa strane. Taj dijalog je važan za budućnost Srba i Srbije. I potrebno je da Beograd nađe put iz toga", rekao je on za "Politiku".

Na pitanje da li taj put podrazumeva priznavanje nezavisnosti Kosova, on kaže da to nije neophodno.

"Ne verujem da sada ili u bliskoj budućnosti bilo ko traži od Srbije da prizna nezavisno Kosovo. Važno je, međutim, da se nastavi proces normalizacije odnosa, i opet ponavljam ne zbog toga što to neko traži, već zbog toga što je to u najboljem interesu Srbije", rekao je on.

Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i prilično je realno očekivati da Srbija i Crna Gora uđu u EU relativno brzo.

Napominje, međutim, da je pitanje kakvoj će se Uniji Srbija pridružiti i kakvo će biti njeno mesto u toj organizaciji.

"Da li će to biti EU u kojoj će postojati različite kategorije zemalja članica, možda ne zvanično, ali verovatno da nezvanično", navodi on.

Ipak, dodaje da je za Srbiju najbolje da bude u društvu zemalja unutar kojeg postoji više solidarnosti i šansi za razvoj i napredak i gde su na stolu mnoge beneficije.

"Ne kažem da je EU savršeno mesto, ali mislim da je to mesto na kojem bi zemlja poput Srbije trebalo da pripada", ističe on.

On smatra da će Velika Britanija i posle Bregzita imati svoju ulogu u regionu, a pre svega na polju bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: