"Nas za jedan avion manje, Albanaca za autobus više"

Generalni sekretar predsedništva Nikola Selaković izjavio je da je u populacionoj politici prvi cilj da se broj porodica sa troje dece podigne na 10 odsto.

Izvor: Beta

Subota, 24.03.2018.

23:49

screenshot

Taj procenat je sada 6,7 odsto

Selaković je za “Večernje novosti” od nedelje rekao da Srbija svakodnevno izgubi onoliko stanovnika koliko putnika i članova posade pogine u padu jednog aviona, a kako je dodao, to znači da je svaki dan 107 Srba manje, dok je na primer kosovskih Albanaca za 41 više.

"Na svakodnevnom nivou nas je za jedan avion manje, a Albanaca za jedan autobus više", rekao je Selaković ukazujući na alarmantan problem nataliteta u Srbiji.

Selaković je podsetio da od 2003 do 2016. godine broj dece u Srbiji smanjen za 123.000, a kako je dodao, 6.000 učionica je ostalo prazno.

Prema njegovim rečima to pitanje za Srbiju je isto važno kao i poboljšanje pozicije na Duing biznis listi, borba protiv sive ekonomije, ili smanjenje javnog duga.

Selaković je naveo i da je u Srbiji od 2014. godine, otvoreno više od 60 fabrika, najviše na Koridoru 10, da se u velikim gradovima poput Valjeva, Čačka i Kraljeva stvaraju uslovi za nastavak investicija.

U Čačku će biti otvoreno 1.000 novih radnih mesta, otvaranjem Kontinentalovog centra u Novom Sadu biće zaposlene stotine novih inženjera, naveo je on.

Selaković je rekao i da u Staroj Pazovi, Inđiji, Rumi i Smederevu nema dovoljno radne snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: